Grbin o najnovijim uhićenjima: Hrvatska je talac korupcije. To mogu zaustaviti samo građani koji će izići na izbore

Foto: Ranko Šuvar/Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u ponedjeljak je u Šibeniku predstavio SDP-ov ekonomski program za rast plaća i poboljšanje standarda te komentirao nova USKOK-ova uhićenja na Sveučilištu u Zadru koja se dovode u vezu s Josipom Rimac, sada Pleslić, rekavši da je Hrvatska talac korupcije.

Grbin je na konferenciji za novinare rekao da je – prema onome što se dosad zna o slučaju sa Sveučilišta u Zadru – to još jedan dokaz da se u Hrvatskoj ni na sveučilištima ne može dobiti posao “ako nemaš neku vezu u HDZ-u”.

„Ono što se događalo, vjetroelektrane, polaganje ispita, samo pokazuje mjeru dokle se ta korupcijska hobotnica u Hrvatskoj spustila”, kazao je predsjednik SDP-a.

Ovaj vikend, dodao je, mogli smo svjedočiti i pripucavanju između Glavaša i HDZ-a gdje je prije desetak i više godina sadašnjem ravnatelju Agencije za zaštitu osobnih podataka dao sto tisuća kuna da prijeđe na njegovu stranu. “To je čovjek koji danas vodi jako važnu državnu agenciju, a mi imamo javno svjedočenje o primanju mita”, kazao je Grbin ta ustvrdio da je Hrvatska zbog „HDZ-a i Plenkovića, koji se hvali antikorupcijskim mjerama, talac korupcije”.



„I to nitko ne može zaustaviti, osim građana koji će izaći na izbore”, dodao je.

Grbin o potezima Penave: HDZ je politizirao 2013., sad im se vraća

Komentirao je i poteze vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave kojemu je, zajedno s istomišljenicima, poručio da “ne rade cirkus gdje cirkusu nije mjesto”.

Upitan o Penavinom potezu o obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenog, Grbin je podsjetio da je Vlada RH nositelj organizacije programa i da je na Vladi da osigura da se „sitno politikanstvo jednog Ivana Penave na odrazi na jedan tako važan datum”.

„To je dan koji ne bi smio biti podložan politiziranju. Nažalost, bio je i u prošlosti, prije 10 godina. Podsjetit ću, HDZ je bio taj koji je politizirao i u stvari ono što su pustili 2013. iz boce kao duha sad im se vraća nazad. Niti smo politizirali, niti to želimo sada. I pozivamo sve da se smire i da ne rade cirkus tamo gdje cirkusu nije mjesto”, poručio je Grbin.

Grbin je skrenuo pozornost na novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je predložio i prihvatio HDZ s vladajućom većinom.

„Prvo smo imali porast participacije u ukupnom iznosu od sto posto koja se može naplatiti bolesnim građanima. Sad je idući korak, koji je bio neminovan, porast cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja i to sve u trenutku kad je inflacija u Hrvatskoj druga najveća u eurozoni”, upozorio je Grbin.

Grbin: Nismo se izborili protiv porasta cijena, zato se borimo za veće plaće
Kao jednu od SDP-ovih mjera Grbin ističe tzv. „3 na 3” ili povećanje gospodarskog rasta i plaća, gdje je kao kratkoročna mjera koja će najbrže dati rezultate mjera smanjenja poreza na dobit za veće plaće.

„Ono što mi u SDP-u predlažemo je svojevrsni pakt između države i poslodavca gdje će država poslodavcu koji je spreman povećati plaće zaposlenicima na uštrb svog prihoda osigurati da se porez na dobit smanji. Na taj se način i poslodavac i država odriču dijela svojih prihoda, a koristi imamo svi. Nismo se uspjeli izboriti protiv porasta cijena pa se moramo boriti za veće plaće”, pojasnio je Grbin.

Dodao je da je jasno kako Vlada ne može ispregovarati plaće u privatnom sektoru kao što može i mora u javnom, ali da Vlada ima mehanizme koje može upotrijebiti kako bi rasle i plaće u privatnom sektoru.

„Vladi stojimo na raspolaganju ako to želi implementirati već ove godine, ako ne, onda će to biti jedna od prvih stvari koje će SDP napraviti iduće godine nakon izbora”, zaključio je Grbin.

Na konferenciji za novinare bio je i predsjednik šibenskog SDP-a Tonči Restović koji je ustvrdio da se Gradska uprava u Šibeniku posljednje dvije godine “pogubila” te da ne zna kakvu kvalitetu života želi priuštiti svojim sugrađanima.

Komentari