Grbin: SDP želi svoj djeci u Hrvatskoj omogućiti besplatne vrtiće

Foto: Ranko Šuvar/Cropix

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske Peđa Grbin poručio je u subotu da SDP želi svoj djeci u Hrvatskoj omogućiti besplatne vrtiće, uz upozorenje da Hrvatska ima jednu od najnižih stopa pohađanja vrtića u EU i snažan pad nataliteta.

SDP poručuje kako vrtići trebaju biti dostupni svakom djetetu, bez obzira na njegovu socijalnu i ekonomsku situaciju ili mjesto u kojem živi, jer oni omogućuju sigurnost i smanjivanje socijalne nejednakosti te djeci pružaju više od obrazovanja.

Uvođenje besplatnih vrtića korisno je za roditelje jer im olakšava ekonomske troškove podizanja djece, pomaže ravnopravnosti spolova jer povećanjem broja vrtića i otklanjanjem financijskog tereta ženama se olakšava rad i izgradnja karijere, a ulaganje u djecu jedina je prava demografska mjera, prenosi HRT.

Grbin je upozorio kako je upravo zbog niskih stopa pohađanja vrtića i pada nataliteta nužno ulaganje u besplatne vrtiće i povećanje njihovih kapaciteta.



U SDP-u su svjesni problema nedostatka mjesta u vrtićima, kao i manjka odgojitelja, a izgradnja novih i proširenje postojećih kapaciteta dugotrajan je proces na kojem treba početi raditi odmah.

Grbin je naveo da će to ostvariti prvenstveno povećanjem izdvajanja, tako da se država uključi u financiranje vrtića, ali upravljanje ostaje na lokalnoj zajednici, koja najbolje prepoznaje potrebe svoje sredine.

Mjera bi državu koštala 300 milijuna eura godišnje

Po prijedlogu SDP-a, država bi godišnje utvrđivala prosječnu cijenu vrtića, što bi to iznosilo otprilike 350 eura po djetetu i od toga preuzela pola iznosa.

Time bi, tvrde, prestala potreba za daljnjom participacijom roditelja u javnim vrtićima, a u sustavu bi se osigurala dodatna sredstva za povećanje plaća odgojitelja, podizanje standarda i gradnju novih vrtića.

– To je mjera koja bi državu, odnosno proračun, koštala 300 milijuna eura godišnje. S time možemo ostvariti da svako dijete ide u vrtić, a njegovi roditelji ne moraju plaćati nikakve participacije, rekao je Grbin.

Na primjeru Pule može se vidjeti kako bi to izgledalo. Umjesto 90 eura, koliko danas roditelji plaćaju za djecu koja idu u vrtiće, roditelji ne bi morali plaćati ništa.

Napomenuo je kako bi bila osigurana daljnja sredstva koja bi omogućila da se unutar četiri godine može otvoriti, ovisno o uspješnosti lokalne samouprave, od 100 do 200 novih mjesta.

– To je dobra mjera, korisna za roditelje, ali isto tako i demografska mjera. Podsjećam da je u 10 godina broj rođene djece pao s nešto iznad 40.000, koliko je bilo u 2013. godini, na 34.000, koliko je rođeno lani, kaže Grbin.

Komentari