Grlić Radman: Hrvatska cijeni višegodišnji angažman Jordana u inicijativama usmjerenim stabilizaciji Bliskoga istoka

Biljana Blivajs / CROPIX

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman posjetio je, u subotu 4. studenog 2023. godine, Hašemitsku Kraljevinu Jordan gdje se susreo sa zamjenikom predsjednika Vlade i ministrom vanjskih poslova i iseljeni Ištva Aymanom Al-Safadijem.

Ministri su razgovarali o situaciji na Bliskom istoku nakon Hamasovog terorističkog napada na Izrael 7. listopada. Izrazili su imperativ zaštite civila, dostave humanitarne pomoći stanovništvu Pojasa Gaze, sprječavanja terorizma, kao i prelijevanja sukoba na širu regiju. Istaknuli su nužnost bezuvjetnog oslobađanja otetih i zatočenih osoba.

Ministar Grlić Radman je istaknuo kako Hrvatska cijeni višegodišnji angažman Jordana u inicijativama usmjerenim stabilizaciji Bliskoga istoka, uključujući u mirovnoj inicijativi „Peace Day Effort“. Složili su se o nužnosti oživljavanja političkog procesa za uspostavu trajnoga mira na temelju dvodržavnog rješenja. Pohvaljena je uloga Jordana kao čuvara kršćanskih i muslimanskih svetih mjesta u Jeruzalemu.

Ministar Grlić Radman obavijestio je jordanskog kolegu o odluci hrvatske Vlade o upućivanju žurne humanitarne pomoći za stanovništvo Pojasa Gaze u iznosu od 250 tisuća eura.



Susret je bio prilika za daljnji razvoj bilateralnih odnosa na političkom i gospodarskom planu. Posjet se događa u ozračju mini samita visokih dužnosnika SAD-a, Arapske Republike Egipta, Kraljevine Saudijske Arabije, Države Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata i predstavnika Palestine, koji je upravo u tijeku u Amman, izvijestili su iz Ministarstava vanjskih i europskih poslova.

Komentari