Grlić Radman o sukobu u Gazi: ‘Zabrinuti smo zbog eskalacije sukoba i humanitarne krize’

Foto: Twitter

Ministri vanjskih poslova Europske unije odobrili su početak pomorske misije u Crvenom moru. Na sastanku u Bruxellesu dogovorena je međunarodna misija koja će osigurati sigurnu plovidbu komercijalnih brodova.

Plovidba Crvenim morem posljednjih je mjeseci otežana zbog napada jemenskih hutista na brodove. Na sastanku vijeća ministara je i udovica preminulog ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog.

– Zabrinuti smo zbog eskalacije sukoba i humanitarne krize u pojasu Gaze. Zaštita civila i otvaranje koridora za humanitarnu pomoć i dalje ostaju ključni. Situcija u Gazi ima velik utjecaj i na Egipat i druge zemlje u regii. Izrazit ćemo sućut i supruzi nedavno preminulog gospodina Navaljnog. Ponovno ću naglasiti nužnost brzog dogovora oko Instrumenta Europske unije za pomoć Ukrajini, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da će se zauzeti za što brži dogovor o instrumentu za pomoć Ukrajini i da će izvijestiti svoje kolege da će Hrvatska sljedeći tjedan kosponzorirati događaj o razminiranju Ukrajine.



Sprema se novi paket sankcija za Rusiju

Ministri vanjskih poslova razgovarat će o vojnoj potpori Ukrajini i 13. paketu sankcija protiv Rusije, uoči druge obljetnice ruskog napada na Ukrajinu.

Novi krug sankcija, koji uključuje stavljanje na popis sankcioniranih dodatnih oko 200 poduzeća i pojedinaca, među njima i one izvan Rusije koji su uključeni u rat i koji pomažu Moskvi u izbjegavanju dosad uvedenih sankcija. O tome postoji suglasnost 26 država članica i sada će se nastojati za to pridobiti Mađarsku koja je jedina protiv. Za usvajanje sankcija potrebna je suglasnost svih država članica.

Ministri će također razgovarati o stanju na Bliskom istoku i u području Sahela.

Borrell: Režim sankcija EU-a u području ljudskih prava treba nositi ime Alekseja Navaljnog

Komentari