GRLIĆ RADMAN OPTUŽIO MILANOVIĆA: On je glavni krivac za današnje stanje u BIH

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u velikom razgovoru za Novi list govorio je o stanju u susjednoj BiH nakon neuspjeha pregovora Hrvata i Bošnjaka u Neumu.

Rekao je kako se radi o zakašnjelom procesu koji je pravi zamah dobio tek zadnjih šest mjeseci te da se takvi “puzajući procesi” prilagođavaju političkim trenucima.

– Naime, time su ostali bez svojih temeljnih političkih prava konstitutivnog naroda koji su bili predviđeni slovom i duhom Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, a na koncu samim time Ustavom BiH – kazao je Radman.

Objasnio je kako bi BiH morala ispuniti niz kriterija za stjecanje statusa kandidata za ulazak u EU. Kako je Hrvatska jedina članica EU koja graniči s BiH, zbog toga joj je u interesu, istaknuo je, da ta država bude stabilna i sigurna.



– Uz to, Hrvatska je potpisnica Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma i imamo stanovitu političku odgovornost za stabilnost BiH. Osim toga, Hrvati u BiH su konstitutivan i povijesno autohtoni narod koji je ovog trenutka u najlošijem položaju. Politički predstavnici Hrvata su u zadnjih nekoliko mjeseci pokazali izuzetnu kooperativnost i prvi ponudili konkretna rješenja te bili spremni na kompromise. Što bi oni više trebali učiniti da bi se postigao dogovor? – pitao je ministar dodavši kako je Hrvata oko pola milijuna te su najmalobrojniji i zbog toga najranjiviji narod.

Dodao je kako Hrvati moraju biti ravnomjerno zastupljeni, što se može jedino izmjenom izbornog zakona, kako se ne bi opet dogodilo da predstavnika Hrvata u Predsjedništvu biraju pripadnici drugog naroda, što bi značilo “političku eutanaziju Hrvata”.

Odgovorio je potvrdno na pitanje pretvara li se Federacija BiH na puzajući način u bošnjački entitet.

– Nema sumnje, to je cilj svega ovoga – pokušaj političke majorizacije Hrvata u BiH – rekao je.

Ministar vanjskih poslova kazao je i kako Vlada na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem pomaže kroz sve resore, uključujući i smirivanje tenzija. No, dodao je, tu je i politika predsjednika Zorana Milanovića.

– Prisjetimo se, on je 2010., kratko prije nego je postao premijer, podržavao Željka Komšića na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH koji je u to tijelo već ranije bio izabran glasovima Bošnjaka. Nažalost, moram istaknuti da je on među glavnim krivcima za ovo stanje u BiH. Jer baš se za vrijeme njegove Vlade, kada je Hrvatska ušla u EU, bilo dovoljno političkog prostora da se snažno zauzme za pitanje i položaj hrvatskog naroda u BiH. Tu je bila propuštena prilika. Ova Vlada sada pokušava riješiti baš one probleme koje je Milanović dok je bio premijer propustio riješiti – rekao je Grlić Radman, zaključivši kako Milanovićeve izjave nerijetko oslabljuju pregovaračku poziciju Hrvata u BiH.

Osim BiH, u intervjuu za Novi list ministar se dotaknuo i Milanovićevih izjava o Ukrajini, kazavši da je 2015. davao punu podršku Ukrajini, a 2022. godine je zanemaruje, postaviviši pitanje: “Čiji je on agent?”. Rekao je da je predsjednik pokazao da je spreman ugroziti hrvatske nacionalne interese. Komentirao je i predsjednikove izjave o SAD-u i Velikoj Britaniji.

– Predsjednik treba imati ulogu gradnje mostova, traženja dobrih rješenja, koji treba ulagati u pozitivan dijalog, osobito kada se ovdje radi o saveznicima. A mi smo s Amerikom i Britanijom saveznici u NATO-u. Već smo u više navrata imali pozive našim veleposlanicima ili propitivanja nakon što Milanović daje neke izjave međunarodnog karaktera, primjerice u Austriji, Mađarskoj, Bugarskoj, Srbiji, BiH, Ukrajini – rekao je Grlić Radman ukazujući na, kako on to vidi, diplomatsku štetu od predsjednikovih izjava.

Jedno od pitanja bilo je i koliko je našim dužnosnicima uopće pametno javno kritizirati politiku velikih sila.

– Teza da nije na Hrvatskoj da sudjeluje u geopolitičkim i globalnim temama je potpuno promašena. Pa upravo smo se i godinama borili za članstvo u EU i NATO-u da Hrvatska može sudjelovati u donošenju svih bitnih odluka i koristiti članstvo na korist svojih građana, a zahvaljujući prije svega premijeru Plenkoviću, Hrvatska je konačno akter na europskoj sceni – rekao je.

– Rekao sam ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu da treba imati u vidu činjenicu da prijateljstvo Hrvatske s Ukrajinom ne isključuje prijateljstvo s Rusijom. I to je naša legitimna pozicija – dodao je hrvatski ministar.

– Tezu da će hrvatski vojnici ići u Ukrajinu izmislio je Milanović. Kasnije se i sam demantirao. Hrvatska aktivno surađuje sa svojim saveznicima i partnerima. Svi su svjesni da treba raditi na smirivanju tenzija i uspostavi dijaloga, uz inzistiranje na poštivanju međunarodnog prava – zaključio je za Novi list ministar Gordan Grlić Radman.

Komentari