Grlić Radman s albanskim kolegom Hasanijem: ‘Albanija zaslužuje što skorije članstvo u EU’

Goran Mehkek/Cropix

Albanija zaslužuje što skorije članstvo u Europskoj uniji, rekao je hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman u utorak nakon sastanka s albanskim kolegom Iglijem Hasanijem u Zagrebu.

– Razgovarali smo o situaciji na jugoistoku Europe i složili smo se kako proces proširenja nema alternative. Naravno, sukladno individualnim postignućima u ispunjavanju zadanih uvjeta i kriterija, kazao je Grlić Radman i pohvalio albanski angažman na području reformi.

– Albanija je u potpunosti usklađena sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije, rekao je šef hrvatske diplomacije, dodavši da je to “signal njihovog strateško opredjeljenja prema članstvu u Uniji”.

Grlić Radman je bilateralnu suradnju između dviju zemalja opisao kao “odličnu” te podsjetio da one ove godine obilježavaju 15 godina od članstva u NATO savezu, “što se pokazalo od iznimne važnosti za sigurnost, stabilnost i prosperitet obje zemlje”.



Albanski ministar vanjskih poslova Hasani, kojem je ovo bio prvi službeni posjet Zagrebu, zahvalio je Hrvatskoj na podršci albanskom timu zaduženom za članstvo u Europskoj uniji.

– Hrvatska je najbolji pokazatelj da je članstvo u Uniji isplativo i da mi moramo raditi na tom putu. Vaš model je nama primjer i vodilja da i mi implementiramo ono što ste vi implementirali tijekom vašeg nastojanja oko ulaska u EU, rekao je Hasani.

– Mi ćemo nastaviti s reformama kao da ćemo postati dio Europske unije sutra. Radimo i nastavit ćemo raditi kao da će ovaj proces sutra završiti. Dat ćemo i svoj doprinos da cijeli Balkan sutra bude dio Europske unije, kazao je Hasani.

Albanski ministar zahvalan je i na hrvatskoj podršci za Kosovo tijekom glasanja o njegovom članstvu u Vijeću Europe.

– Suglasni smo da je budućnost Kosova u euroatlantskim integracijama, ali ne samo Kosova, nego i cijele regije, poručio je Hasani.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Napad na hrvatskog boksača u Beogradu

Hrvatski boksač Nikica Radonić napadnut je u sinoć u jednom parku u Beogradu, gdje s hrvatskom reprezentacijom sudjeluje na Europskom prvenstvu u boksu. Prema Radonićevoj izjavi hrvatskim medijima, napad vjerojatno nije bio etnički motiviran nego se radio o skupini huligana koji se okupljaju u tom parku.

Hrvatski boksač pritom je lakše ozlijeđen i morao je otkazati daljnji nastup na europskom prvenstvu.

Grlić Radman je na pitanje novinara o tome je li Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji, podsjetio da je MVEP prošlog utorka to već učinio zbog fizičkog napada na četvoricu hrvatskih državljana i na dvojicu srpskih državljana koji su stali u njihovu obranu 14. travnja u Pančevu.

– I u ovom slučaju smo izrazili osudu preko našeg veleposlanika, on ima jasne instrukcije. Isto tako jednako očekujemo i javnu osudu srbijanskih dužnosnika. Ne želimo da se samo naši športaši, nego svi oni koji putuju u Srbiju da se osjećaju sigurno, a mislim da je to i u interesu političkih dužnosnika Srbije, poručio je Radman.

Četiri osobe su 14. travnja u Pančevu po nacionalnoj osnovi vrijeđale četvoricu hrvatskih državljana, a zatim i fizički napale dvojicu hrvatskih i dvojicu srpskih državljana, pri čemu su “oštećeni zadobili lake tjelesne ozljede”, navelo je prošlog tjedna Više tužiteljstvo u Pančevu.

Grlić Radmana naljutilo pitanje o Pupovcu: ‘Kakva su to pitanja, kao da sam na kvizu?’

Komentari