Grlić Radman: Situacija u Bjelorusiji visoko je na listi prioriteta EU-a; Tihanovska: Hrvatska potpora iznimno je važna

Foto: Twitter

Svetlana Tihanovska, čelnica bjeloruske oporbe u inozemstvu u službenom je posjetu Hrvatskoj.

Prije posjeta Saboru Tihanovska se sastala s premijerom Andrejem Plenkovićem i u Banskim dvorima upisala u Zlatnu knjigu.

Radni dan posjeta započela je sastankom s Gordanom Grlićem Radmanom, glavne teme bile su agresija Rusije na Ukrajinu i situacija u Bjelorusiji. Ministar Radman osudio je svako djelovanje Rusije preko Bjelorusije na Ukrajinu, rekao je da Republika Hrvatska zajedno s europskim partnerima podržava težnju bjeloruskog naroda za vladavinom prava, demokracijom i pravednim izborima.

– Situacija u Bjelorusiji visoko je na listi prioriteta Europske unije. A iskoristit ću i ovu priliku i ponovno osuditi progon koji je pokrenut protiv gospođe Tihanovski, kao i izraziti zabrinutost nepoštivanjem ljudskih prava i slobode govore u Bjelorusiji, rekao je Gordan Grlić Radman.



– Zahvalila sam ministru na aktivnoj potpori demokratskoj Bjelorusiji u Europskoj uniji, Vijeću Europe i OESS-u. Također, zahvalila sam mu na potpori koju Hrvatska pruža Ukrajini. Hrvatska potpora iznimno je važna za naše dvije države i drago mi je što je Hrvatska preuzela proaktivnu ulogu u međunarodnoj politici, istaknula je Tihanovska.

Komentari