Grlić Radman: Treba razlikovati Hamas od palestinskih civila

Biljana Blivajs / CROPIX

Treba razlikovati terorističku organizaciju Hamas od palestinskog naroda kojemu treba omogućiti pomoć, izjavio je u ponedjeljak hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

“Jedno je Hamas, a drugo su civilne žrtve, jedno je uništavanje terorističke organizacije, a drugo civili”, rekao je Grlić Radman koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a. Glavne teme sastanka su Bliski istok i dugoročna pomoć Ukrajini.

Na sastanak u Bruxelles pozvani su izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz, glavni tajnik Lige arapskih država Ahmed Abul Gheit, ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Faisal bin Farhan Al Saud, ministar vanjskih poslova Egipta Sameh Šukri i ministar vanjskih poslova Jordana Ajman Safadi te ministar vanjskih poslova Palestinske samouprave Rijad al-Maliki.

Grlić Radman je rekao da će se na zahtjev izraelske strane bilateralno sastati s njihovim ministrom vanjskih poslova.



“Sastanak je zatražen s njihove strane. Mi želimo osuditi Hamas, tražimo bezuvjetno oslobađanje zatočenih civila. Razgovarat ćemo kako zatvoriti bliskoistočnu krizu da se ne prelije na regiju”, rekao je Grlić Radman prije bilateralnog sastanka s izraelskim kolegom.

Naglasio je da su svi ministri izrazili zabrinutost i istaknuli da svaka eskalacija udaljava regiju od uspostave mira.

“Treba naći rješenje da se uspostavi mir i smanje patnje civila u Gazi. Svi osuđuju napad Hamasa i priznaju pravo Izraela na samoobranu, ali u okviru humanitarnog prava i izražavaju zabrinutost zbog kolateralnih civilnih žrtava”, rekao je hrvatski ministar.

Palestinski ministar vanjskih poslova al-Maliki izjavio je novinarima da od europske strane nisu čuli nikakve nove ideje kako uspostaviti mir.

“Oni razgovaraju među sobom i razmjenjuju mišljenja i ideje, ali nam ne daju nikakvo stajalište. Naši su zahtjevi jasni, potreban nam je trenutačni prestanak rata protiv palestinskog naroda, potrebna je pomoć Gazi, treba prestati izraelska agresija i egzodus Palestinaca”, rekao je al-Maliki.

“Još nema poziva s europske strane za prekid vatre, ali što mogu učiniti: okrenuti leđa i otići ili nastojati promijeniti njihovo mišljenje. Treba nam prekid vatre jer svaki dan bez toga donosi tisuću civilnih žrtava i stoga očekujem poziv EU-a na prekid vatre”, rekao je al-Maliki.

Naglasio je da je palestinska strana spremna raditi na mirovnom procesu i na stvaranju palestinske države.

“Izrael je puno puta prekinuo mogućnost za uspostavu mira. Sve inicijative dolaze s arapske strane a Izrael želi proširiti sukob na regiju”, dodao je palestinski ministar.

Izraelski šef diplomacije rekao je prije početka sastanka da u Bruxelles dolazi s dva cilja – da dobije podršku za oslobađanje preostalih talaca i za uništenje Hamasa.

“Za nas su dvije teme važne, prvo je oslobađanje naših talaca, a drugo da dobijemo podršku za uništenje Hamasa, terorističke organizacije koja je brutalno napala Izrael, koji mora vratiti svoju sigurnost”, rekao je Katz.

Komentari