Grlić Radman u Budimpešti: Prijateljstvo između Mađarske i Hrvatske primjer je za cijeli svijet

mvep

Prijateljstvo između Mađarske i Hrvatske primjer je za cijelu Europu, ali i svijet, rekao je u petak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman tijekom svog dvodnevnog posjeta Mađarskoj čiji je cilj bio dodatno ojačati međusobnu suradnju dviju zemalja.

“Naši odnosu su uvijek bili dobri i ostat će takvi. Mi smo susjedi koji smo dijelili sudbinu zajedničkog života više od 800 godina. Ako smo 800 godina bili zajedno bez crnih stranica u našim povijesnim udžbenicima, onda će tako biti zanavijeke!”, poručio je hrvatski ministar, nekoć veleposlanik u Mađarskoj, na konferenciji za medije s mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Peterom Szijjartom.

Szijjarto je na konferenciji podsjetio kako je Grlić Radman kao veleposlanik bio čest gost njegovog ministarstva, no ne uvijek u pozitivnom kontekstu, podsjetivši na trzavice između dviju država iz 2015.

‘Odnosi krenuli u dobrom smjeru’

Tada je napete odnose s Budimpeštom imala vlada Zorana Milanovića, a Szijjarto je u petak naglasio kako je od tada “sustav suradnje krenuo u dobrom smjeru”.



Suradnja je pojačana Sporazumom o diplomatskoj obuci i razmjena informacija i dokumenata koji su dva ministra potpisala na početku konferencije. Dogovoreno je i da će iduća godina biti godina Zrinskih te da će se donijeti odluka o određivanju dana prijateljstva između dva naroda.

Mađarska strana predložila je i otvaranje novih graničnih prijelaza.

“Nama je smiješno da između nas postoji samo sedam graničnih prijelaza. Predložili smo da otvorimo još tri”, otkrio je Szijjarto.

Mađarska zainteresirana za suradnju s Hrvatskom oko LNG terminala

Predsjedanje Vijećem

Dvojica ministara u mađarskom su ministarstvu razgovarali  o nadolazećem hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije. Szijjarto je na početku susreta dvaju izaslanstava istaknuo kako Grlića Radmana danas ne primaju kao ministra druge države, nego one koja će predsjedati Europom.

“Danas ste vi ovdje šef”, rekao je Mađar, “kao i u onoj zgradi  preko puta”, govoreći o Dunavskoj komisiji čijom je sjednicom ranije u petak predsjedao  Grlić Radman.

Hrvatski ministar predstavio je prioritete predsjedanja. Naglasio je kako Hrvatska i Mađarska dijele stavove po mnogim pitanjima, primjerice o europskom višegodišnjem proračunu koji bi se trebao što prije donijeti.

Mađarska i Hrvatska protive se predloženom smanjenju sredstava za kohezijsku i zajedničku poljoprivrednu politiku u tom europskom proračunu, naglašeno je.

Grlić Radman je istaknuo i kako Zagreb i Budimpešta “dijele isto stajalište  oko migracijske politike”, kao i oko pitanja proširenja koje je u interesu  obje države.

Szijjarto je rekao kako bi integracija zapadnog Balkana  ojačala gospodarstvo Europske unije, povećala broj stanovnika, što je dobro jer “što nas je više to smo snažniji”, te bi se povećala sigurnost granica.

U tom kontekstu ministri su razgovarali  i o sastanku  na vrhu između  članica EU-a i zapadnobalkanskih država koji će se u svibnju održati u Zagrebu.

“Jako mi je drago da ću imati partnera u povjereniku za susjedstvo. S njim sam se susreo već više puta”, kazao je Grlić Radman o Mađaru Laszlu Trocsanyiju koji je postao povjerenik za proširenje i politiku susjedstva nove Europske komisije.

Komentari