Grlić Radman: Ulazak u NATO je povijesni događaj za Finsku

Foto: Ronald Gorsic/Cropix

Finska je od danas 31. punopravna članica NATO-a, nakon što su parlamenti Mađarske i Turske odobrili njezino pristupanje. Sastanak i svečanost u povodu pristupanja Finske poklapa se sa 74. godišnjicom formiranja Saveza. Finska, koja s Rusijom dijeli granicu dugu tisuću 340 kilometara, postala je članicom NATO-a malo više od godine nakon invazije Moskve na Ukrajinu koja je djelomično pokrenuta kao odgovor na agresivno širenje Saveza prema istoku. Sada se dužina ruske granice sa zemljama članicama NATO-a – udvostručila. Stigao je i odgovor iz Moskve.

Svi u NATO-u, među njima i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman ocijenjuju ovo kao povijesni događaj.

– Ovo je doista povijesni događaj za Finsku, njezinu politiku, građane i državu i naravno za naš Savez jer smo dobili jednu vrijednu članicu, rekao je ministar Grlić Radman po dolasku na sastanak šefova diplomacija država članica NATO-a, na kojom će prvi put sudjelovati i finski ministar kao punopravni član.

– To ujedno predstavlja i veliku odgovornost s obzirom na geopolitičku poziciju Finske, koja s Rusijom dijeli granicu dulju od tisuću kilometara, dodao je Grlić Radman.



Komentari