Grmoja u Kutini upozorio na opasnost gradnje spalionice: ‘Pozivam sve da zaustave realizaciju projekta’

Foto: Marko Todorov/Cropix

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja u subotu je s konferencije za novinare u Kutini dao podršku građanima u borbi protiv izgradnje spalionice, napomenuvši da je nužno upozoriti na loše stvari koje se događaju pod pokroviteljstvom PPD-a, priopćio je Most.

Građani ne žele spalionicu, rekao je Grmoja na konferenciji za novinare pod nazivom “Zaštitimo Kutinu od PPD-a”.

“Svi se sjećamo načina na koji je preuzeta kutinska Petrokemija. Država je uložila ogromnu količinu javnog novca, a Petrokemija se uništavala cijenom plina. To je bilo neprofitabilno i na taj način je PPD preuzeo Petrokemiju. S druge strane, sada se u Kutini želi progurati novi projekt velike spalionice pod palicom PPD-a. Građani Kutine tu spalionicu ne žele i dajemo im podršku”, rekao je.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, rekao je Grmoja, pod ozbiljnim je optužbama i nije jasno kako može donositi bilo kakve odluke s tog aspekta i to je sumnjivo.



“Pa pozivam sve gradske vijećnike i gradonačelnika da uvaže želju građana i da zaustave realizaciju takvog ovog projekta”, dodao je.

Povjerenica Mosta u Kutini Ljiljana Lampert naglasila je da je protiv spalionice jer voli grad, živi tu s obitelji i želi ostati u Kutini.

“Dok EU zagovara kružno gospodarenje otpadom, oni bi kod nas spaljivali otpad, 25 tona u satu. U Kutini već imamo velikog zagađivača – Petrokemiju, koja ima postrojenja stara 60 godina. Mi godinama ne udišemo čisti zrak. Imamo deponij fosfogipsa u Lonjskom polju koji je ekološka bomba. Tko će za to odgovarati?! Je li nam potrebna još i spalionica? Nije! I protivim se tom projektu”, poručila je uz poziv građanima građane da daju podršku inicijativi koja se protivi izgradnji spalionice.

Povjerenica Mosta u Petrinji Luca Gašpar Šako rekla je da su građani županije opravdano zabrinuti je li županija postala veliko smetlište.

“Prvo Sisak, Petrova Gora i sad Kutina. Poželjna destinacija za otpad, a mi građani smo nebitni. Oduprimo se tome! Ništa nije transparentno i zanimljivo je kako investitor dobije lokacijsku dozvolu, a zemljište još nije u njegovom vlasništvu, kako naglasava gradonačelnik. Sve je upitno, građani ni sa čim nisu upoznati”, rekla je.

Komentari