Habijan: Nitko ne može sporiti imam li doticaj s gospodarstvom, bavio sam se korporativnim pravom

Damjan Tadic/Cropix

Novi ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u srijedu je, nakon polaganja prisege u Saboru, poručio da u budućem, kao i u dosadašnjem radu, bilo kakve nepravilnosti, nepodopštine ili nezakonitosti kod njega “ne prolaze”.

– Prvo ide skeniranje cjelokupne situacije, razgovor s najbližim suradnicima od državnih tajnika i osoba koje vode pojedine mini-resore unutar Ministarstva, s obzirom na obim Ministarstva želim dobiti potpuni uvid. Prvi potezi su dva Akcijska plana koja su bitna za gospodarstvenike u smislu administrativnih rasterećenja od nekih 260 milijuna eura te smanjenja neporeznih i parafiskalnih davanja u iznosu od 132,7 milijuna eura, najavio je Damir Habijan prve ministarske korake.

‘Nitko ne može sporiti imam li doticaj s gospodarstvom, bavio sam se korporativnim pravom’

– Kada govorimo o kvalifikacijama, kao pravnik sam se bavio korporativnim pravom, što podrazumijeva provođenje akvizicija, od onih najjednostavnijih do vrlo ozbiljnih transakcija, poput restrukturiranja trgovačkih društava. To je za mene isto doprinos i možda pogled iz drugog kuta na gospodarstvo jer sam kroz rad sa strankama koje sam zastupao imao direktni uvid i u pozitivne propise, koje reguliraju materiju gospodarstva, i koji su eventualni nedostaci tih propisa, izvijestio je.



Smatra da nitko ne može osporiti ima li kakav doticaj s gospodarstvom ili ne. “Taj dio apsolutno odbijam, a što se tiče povjerenja, on je sastavni dio cjelokupne odluke da nekoga kandidirate za neku dužnost”, uzvratio je novinarima.

O konkretnim slučajevima, poput Fortenove i eventualnim susretom s Pavlom Vujnovcem, kazao je da je to trgovačko društvo u privatnom vlasništvu i ‘kao netko tko poštuje tržišne mehanizme, tako ću se i po tom pitanju postaviti, a za sve ostalo dopustite barem dva, tri dana da se upoznam s određenim detaljima’.

‘Nisam bio u kontaktu s Vujnovcem’

Dodao je da nije bio u kontaktu s Vujnovcem niti se s njime susretao.

– U svom radu tijekom 13-14 godina sam se susretao s brojnim ljudima, mislim da je potpuno nebitno da govorim s kim sam se poznavao ili ne. No, ponovit ću, bilo kakve nepravilnosti, nepodopštine ili nezakonitosti kod mene ne prolaze, to je granica koju nikada neću prijeći i koju s gnušanjem odbijam. Oni koji me poznaju znaju koje su moje etičke i moralne kvalitete i iza njih apsolutno stojim i nikad ih neću prijeći, naglasio je.

Na pitanje o Uredbi o slovenskom modelu i Ini, ponovno je zamolio “za malo vremena” da se upozna s detaljima dodavši da su to preozbiljna pitanja da bi pet minuta nakon što je prisegnuo za ministra davao odgovore. Upitan zna li je li bio premijerov prvi izbor za ministra za gospodarstva ili je u igru ‘ušao s klupe’, kazao je da neće komentirati privatni razgovor s premijerom.

Komentari