Habijan: Ovo je orkestrirani napad i na Ivana Turudića, ali i na Vladu

Foto: Željko Hajdinjak/Cropix

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, rekao je u emisiji HRT-a „A, sada Vlada” kako je Ivan Turudić ostavio najbolji dojam u odnosu na ostale kandidate za glavnog državnog odvjetnika.

– Ovo je orkestrirani napad i na Ivana Turudića, ali i na Vladu. Što se tiče poruka, govori se o 2015. godini. Turudić je prošao sigurnosna provjere i 2009. godine i 2014. i 2019. godine. To je razdoblje koje obuhvaća i HDZ-ove vlade, ali i SDP-ove, kada je sadašnji predsjednik države bio premijer i postavlja se pitanje zašto se tada nije reagiralo, naglasio je.

Dodaje da je indikativno da sada, poruke iz spisa iz kojih ne bi trebale izlaziti, izlaze nekoliko dana prije glasanja u Hrvatskom saboru.

Na pitanje vjeruje li da Turudić može biti dobar državni odvjetnik, nepristran, odlučan, bez političkog pritiska i straha od moguće političke odmazde, Habijan je odgovorio kako može.



– Svatko od nas odlučuje kako će odgovarati na pitanja. Je li to reducirani izričaj ili nešto drugo. Oporba je uvijek zadužena da bude nezadovoljna. Od trenutka kada su se pojavila ova 4 kandidata za funkciju, oporba nije ni u jednom trenutku rekla tko bi bio njihov kandidat, odnosno idealni, kazao je.

Dodaje da tko god bi bio predložen, oporba se ne bi slagala s time.

Habijan naglašava kako od kada je ušao u politiku nikada neće prijeći granicu, a to je da u svom djelovanju se drži toga što je i u samoj prisezi koju je dao Hrvatsko saboru.

Što se tiče zabrane rada nedjeljom Habijan je rekao kako je cilj bio da se nađe ravnoteža između slobode i privatnog života radnika u trgovini i poduzetničkih sloboda.

– Mislim da je ravnoteža pogođena, što je zaključio i Ustavni sud, ali ovaj Zakon predviđa i iznimke, kazao je.

Rad nedjeljom

Što se tiče zabrane rada nedjeljom, promet se nije smanjio.

– Podaci u prvih 9 dana ove godine pokazuju kako je došlo do povećanja izdavanja fiskalnih računa i do povećanja prihoda.

Što se tiče Zakona o izbornim jedinicama, Habijan je rekao kako je smisao ukidanja zakona bilo to što se dovelo u pitanje ustavno načelo biračkog prava.

Naglasio je da što se tiče Petrokemije, stav Vlade je jasan, a on je da moraju permanentno postojati razgovori s partnerima.

Na pitanje može li Petrokemija preživjeti i uspješno poslovati bez pomoći države, Habijan je rekao kako država treba biti dobar gospodar i voditi interese kao ulagač, ali i interese u društvu u kojem ulaže.

– Što se tiče cijena energenata, Vlada će voditi računa da ne dođe do većih poremećaja u narednom razdoblju, istaknuo je.

Habijan je naglasio kako je vidljiv trend usporavanja inflacije u Hrvatskoj.

– EK je prognozirala kako će u Hrvatskoj stopa inflacije biti među 3 najniže uz Finsku i Švedsku, govori.

Dodaje kako uvođenje eura nije imalo efekt na inflaciju u Hrvatskoj.

Komentari