Hajduković: U većem dijelu hrvatske politike postoji konsenzus kada se radi o podršci Hrvatima izvan Hrvatske

Goran Mehkek/Cropix

Prvi posjet premijera Plenkovića Srbiji, najavljen za petak, izazvao je brojne reakcije. Dolazi li posjet u pravo vrijeme s obzirom na zbivanja u Srbiji i napete odnose između Srbije i Kosova? Koliko susret premijera Plenkovića i srbijanske premijerke Brnabić može pomoći u rješavanju otvorenih pitanja? Može li Hrvatska pomoći u deeskalaciji napetosti u regiji?

Potpredsjednica Vlade RH, Anja Šimpraga, otvorila je emisiju osvrtom na to kako vidi suradnju srpske i hrvatske nacionalne manjine.

– Vidim to kao jedan nastavak suradnje, nakon što smo imali sastanak skupštine SNV-a. Tada nam je došla gospođa Ana Brnabić, zajedno s ministrom Žigmanovom. Svakako je dobro i pozitivno da srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj i hrvatska nacionalna manjina u Srbiji, surađuju i da su jedan most koji predstavlja početak normalizacije odnosa između dvije zemlje, rekla je.

Dodala je kako su odnosi Hrvatske i Srbije presudni za stabilnost regije.



– Razmišljati ćemo u tom pravcu, raditi na poboljšavanju odnosa, jer stabilnost u regiji ovisi o odnosima Republike Hrvatske i Republike Srbije, kazala je.

Na pitanje je li ovo pravi trenutak za posjet zbog situacije u Srbiji, odgovorila je kako je ovakav posjet uvijek poželjan.

– Uvijek je pravo vrijeme kada govorimo o potrebama hrvatske zajednice u Srbiji i srpske zajednice u Hrvatskoj. Nadam se da će posjet proći onako kako i treba biti, u suradnji i dijalogu, nastavila je.

– Prvo mogu reći da smo orijentirani i razgovaramo o položaju hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Naglasiti ćemo važnost dijaloga i suradnje, dodala je.

Kritike desnice, pomaže li ovaj posjet Vučiću?

Predsjednik saborskog Odbora za europske poslove, Domagoj Hajduković, odbacio je takve tvrdnje. Rekao je kako je potrebno pokazati podršku najranjivijoj skupini Hrvata.

– Ovo je prije svega posjet hrvatskoj zajednici u Vojvodini. Kao što je gospodin Žigmanov rekao, to ja najranjivija skupina Hrvata izvan Hrvatske. I baš zbog toga mislim da je ovakva gesta bila potrebna, rekao je.

Hajduković je ustvrdio kako je kada je u pitanju hrvatska vanjska politika, prisutan konsenzus o podršci Hrvatima izvan Hrvatske.

– Konsenzus u većem dijelu hrvatske politike u dobrom dijelu postoji kada se radi o podršci Hrvatima izvan Hrvatske. Ovo je posjet simbolične naravi da se pokaže da Hrvatska stoji iza Hrvata u Vojvodini. Gospodin Žigmanov je bio izložen prijetnjama i pritiscima, podsjetio je.

Predsjednik Odbora za europske poslove, skeptičan je kada su u pitanju velika očekivanja od ovakvih posjeta. Smatra kako Srbija nije dostigla potrebnu razinu kao partner, piše HRT.

– Dom u Subotici je izrgađen hrvatskim novcem, a ne novcem Srbije. Ako govorimo o reciprocitetu, tu se Srbija još uvijek nije iskazala. Znamo i sami da ako do nekih pomaka u međudržavnim odnosima može doći, to se jedinom može dogoditi na sastanku s Aleksandrom Vučićem. Ovo doživljavamo kao jednu dobru poruku našoj nacionalnoj manjini i Republici Srbiji. Sumnjam da će posjet riješiti neka otvorena pitanja, ali je možda prvi korak ka tome, zaključio je Hajduković.

Dodao je kako Srbija mora pokazati jasan smjer kada je u pitanju vanjska politika i europske integracije.

– Kako stvari stoje, naravno da treba držati institucionalne kontakte otvorenima. Posjet premijera ili ministra je uvijek poruka. U trenutku kada Vučić i Orban potpisuju različite povelje o suradnji, u trenutku kada se Srbija nije jasno izjasnila, rekao je.

Prvi posjet visokog dužnosnika hrvatskoj zajednici

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije, Tomislav Žigmanov, opisao je atmosferu uoči posjeta.

– Unutar prostora hrvatske zajednice vlada velika radost. Na ovaj način ćemo najbolje efektuirati dosadašnju vrlo uspješnu bogatu i plodonosnu suradnju koju imamo s predsjednikom Vlade RH, Andrejom Plenkovićem. Na najbolji mogući način ćemo otvorenjem Hrvatskog doma matice, kako je službeno naziv ovog reprezentativnog prostora za sjedište svih ključnih institucija hrvatske zajednice, otvoriti i poslati poruku: Posjet je u pravo vrijeme kada je u pitanju položaj i ostvareni rezultati hrvatske zajednice, rekao je.

Zadovoljan je jer, po prvi put, neki visoki dužnosnik dolazi u posjet.

– Hoću naglasiti da premijer dolazi u posjetu hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji, to je prva posjeta jednog tako visokog dužnosnika iz RH koji je našao razlog da posjeti hrvatsku zajednicu, ustvrdio je.

Također se dotaknuo pitanja o tome je li ovo pravi trenutak za posjet Srbiji.

– Naravno da se to ne može promatrati izvan svih drugih konteksta koji su aktualni u Republici Srbiji, naročito kada je u pitanju eksalacija sukoba i napetosti u “južnoj pokrajini” i naravno kada je u pitanju iskazivanje određenog nezadovoljstva društvenim i političkim prilikama, priznao je.

– Ohrabreni smo činjenicom da unatoč kritikama koje smatramo neprimjerenim, jer bi unutar hrvatskog političkog polja i klase koja sudjeluje u političkom životu, trebao postojati konsenzus kada je u pitanju podrška hrvatskim zajednicama izvan Hrvatske. U tom smislu još jednom potvrđujem, velika radost i velika hvala za ovakvu državničku gestu, kazao je Žigmanov.

Nestali, otvorena pitanja

Žigmanov je izrazio optimizam kada je u pitanju pokretanje nekih postupaka, ali smatra kako neće biti brzih rješenja.

– Vjerujem da će se osjetljiva i druga otvorena pitanja početi rješavati. Mi smo imali situaciju da otpočetka ove godine, imamo cijeli niz susreta na visokoj razini. Istina, ti sastanci nisu imali neke konkretne rezultate javnosti koja očekuje pomake u potrazi za nestalima. Sigurno da te vrste bržih rješenja neće biti, rekao je.

Podsjetio je da je hrvatska zajednica u Vojvodini još uvijek izložena pritiscima i prijetnjama jednog dijela stanovništva.

– U jednom kontinuiranom procesu dijaloga predstavnika vlasti može biti pomaka kada je u pitanju rješavanje otvorenih pitanja. Bilježimo određene iskorake kada je u pitanju podrška koju imamo unutar srbijanskog državnog okvira, ali morate znati da postoje strukture koje se s time ne mire, upozorio je.

– Ja sam jučer, šetajući gradom Suboticom, dobio uvredljive poruke da sam ustaša i da što tu tražim. Mi smo zajednica koja se suočava s nezgodnim situacijama, uvredama i prijetnjama. U tom smislu ovakva posjeta, može biti znak ohrabrenja, da RH neće tolerirati ovakvu vrstu govora mržnje, zaključio je.

Komentari