Hamas objavio uvjete za puštanje talaca, Izrael pod velikim pritiskom

Foto: Twitter

Hamas neće ući u pregovore o daljnjim razmjenama zarobljenika bez prekida izraelskog vojnog djelovanja u Gazi, objavio je u nedjelju palestinski ekstremistički pokret.

“Hamas ponovno ističe svoj stav da neće voditi nikakve pregovore o razmjeni zarobljenika osim ako cionistička agresija protiv našeg naroda jednom zauvijek ne prestane”, objavio je Hamas, dodajući da je ta poruka proslijeđena svim uključenim posrednicima.

Ta je poruka upućena u trenutku dok Katar pokušava posredovati između Izraela i Hamasa kako bi se uspostavila nova humanitarna pauza u Pojasu Gaze.

Visoki izraelski i katarski dužnosnici navodno su se posljednjih dana sastali u Norveškoj kako bi razgovarali o razmjeni preostalih talaca, koje je oteo Hamas, za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima.



Niti jedna strana nije potvrdila te navode.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u subotu navečer da se vojni pritisak na Hamas mora nastaviti kako bi se osigurala pobjeda i povratak svih otetih.

Prošlog mjeseca Izrael i Hamas dogovorili su prekid vatre uz posredovanje Egipta i Katara.

Prekid vatre trajao je tjedan dana i omogućio je oslobađanje 105 talaca. Zauzvrat, Izrael je oslobodio 240 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Prema izraelskim procjenama, u Gazi je još 112 talaca.

London i Berlin pozivaju na trajni prekid vatre
Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron i njegova njemačka kolegica Annalena Baerbock poručili su u nedjelju da je “hitno potreban” “trajni prekid vatre” u Pojasu Gaze, ali su se usprotivili ideji “općeg i trenutačnog prekida vatre”.

“Moramo učiniti sve kako bismo mogli utrti put prema trajnom prekidu vatre, koji će dovesti do trajnog mira. Najbolje bi bilo što prije, hitno je”, napisali su u zajedničkom članku u Sunday Timesu. “Poginulo je previše civila”, naglasili su.

Britanska vlada je putem zamjenika premijera Olivera Dowdena pozvala Izrael na “suzdržanost”, u intervjuu koji je u nedjelju dao za BBC.

“Izrael je suočen s jako teškom situacijom (…) Ako napadate neprijatelja koji se skriva doslovno ispod bolnica, usred civilnog stanovništva, to će izazvati velik broj civilnih žrtava”, priznao je.

“Govorimo, u svojstvu britanske vlade, da Izrael mora pokazati suzdržanost”, dodao je.

David Cameron i Annalena Baerbock naglasili su u svojem članku da ne misle da je “pozivati sada na opći i trenutačni prekid vatre, u nadi da će postati trajan na ovaj ili onaj način, put kojim treba ići”.

To bi značilo “ignorirati zašto se Izrael mora braniti: Hamas je napao Izrael na barbarski način i nastavlja svaki dan ispaljivati rakete kako bi ubijao izraelske civile. Hamas mora položiti oružje”, napisali su.

Američka administracija zadnjih dana jača pritisak na izraelske vlasti ne bi li ih potaknula da prijeđu na manje intenzivnu fazu ofenzive, kako bi se bolje zaštitilo civile.

Opća skupština UN-a usvojila je u utorak neobvezujuću rezoluciju u kojoj je pozvala na “trenutačni humanitarni prekid vatre” u Gazi. Britanija je bila suzdržana.

 

Komentari