HDZ optužio SDP da su bili protiv ulaska Hrvatske u Schengen

HDZ je u subotu ponovo optužio SDP da je bio protiv ulaska Hrvatska u šengenski prostor i da je aktivno radio protiv interesa svoje zemlje, dan nakon što je Stranka europskih socijalista (PES) takve optužbe nazvala neutemeljnim.

HDZ u današnjem priopćenju pokušaje SDP-a da “zamagli “svoju stvarnu ulogu u hrvatskom pristupu šengenskom prostoru naziva “smiješnim”.

– Dok se Hrvatska, uz Italiju i Grčku, kontinuirano suočava s najvećim nezakonitim migracijskim pritiskom na svojim granicama, SDP-ovi zastupnici u Europskom parlamentu su redovito šutjeli u nebrojenim raspravama u kojima su članovi njihovog Kluba nastojali narušiti hrvatski imidž pred europskom javnošću, tvrdi HDZ.

– Dok smo u vrijeme rastućeg migrantskog pritiska na hrvatske i europske granice na plenarnim raspravama odbacivali zlonamjerne i netočne teze usmjerene na blaćenje hrvatske policije, SDP je ideološki podilazio ekstremnim lijevim skupinama, nastavlja hrvatska vladajuća stranka.



Ova prepirka HDZ-a i SDP-a o Schengenu počela je u petak nakon što je premijer Andrej Plenković optužio SDP da je preko kolega u EP-u “orkestrirao” europske zastupnike socijalista iz Italije da fabriciraju incidente na granici, nastojeći isprovocirati reakciju hrvatske policije u vrijeme pristupanja šengenskom prostoru.

Na to je kasnije odgvorila Stranka europskih socijalista (PES) osudivši Plenkovićevu izjavu o negativnoj ulozi SDP-a i europskih socijalista u hrvatskom pristupanju šengenskom prostoru.

– To je ‘fake news’, izjavio je u ime PES-a njegov izvršni tajnik Giacomo Filibeck, osvrćući se na “neutemeljene tvrdnje” predsjednika hrvatske vlade. PES međutim kaže kako se dugo “rame uz rame” borio sa SDP-om da Hrvatske uđe u Schengensku zonu.

– Ponosni smo što smo se, kao europski socijalisti, rame uz rame s našim prijateljima iz SDP-a, borili kako bismo osigurali zasluženo mjesto Hrvatske u šengenu. Štoviše, upravo je povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove iz naše političke obitelji dala preporuku za hrvatsko pristupanje, naglasio je Filibeck.

HDZ je danas odbacio tu tvrdnju ustvrdivši: Unatoč tome što su išli protiv interesa svoje zemlje, nisu uspjeli spriječiti povijesni uspjeh koji je Hrvatska postigla postavši dio najvećeg prostora slobodnog kretanja na svijetu”.

Komentari