HDZ-ov Damir Habijan: Možemo! su licemjerni i neznalice

Facebook

HDZ-ov saborski zastupnik Damir Habijan kritizirao je u četvrtak najavljenu reformu pravosuđa koju predlaže platforma Možemo!, ustvrdivši da u njoj nema ništa novo i prozvavši ih da licemjernim i kontradiktornim ponašanjem pokazuju veliko neznanje o pravosuđu.

– Želimo ukazati na licemjerstvo i dvostruka mjerila u njihovu postupanju kao oporbe u Saboru, dok u Gradu Zagrebu gdje su na vlasti imaju potpuno drugačiju retoriku, izjavio je Habijan novinarima u Saboru.

Istaknuo je da su očito u Možemo! i nekim drugim oporbenim strankama uplašeni svime što je Vlada dosad napravila u reformi pravosuđa te što predlaže izmjenama zakona o parničnom postupku, o kaznenom postupku, o DSV-u, DOV-u, pravosudnoj akademiji i nizu drugih zakona, prenosi HRT.

– Do sada smo usvojili niz zakona iz dokumenta Strategija sprječavanja korupcije od 2021. do 2030. i očito su u Možemo! osjetili strah, pa sad idu sa svojim prijedlozima. U njihovim prijedlozima nema ništa revolucionarno, štoviše, većina njih je ‘copy paste’ programa određenih kandidata za predsjednika Vrhovnog suda koji nisu prošli, a određeni segmenti reforme koju predlaže Možemo! pokazuje veliko neznanje o funkcioniranju pravosuđa, poručio je.



Što predlaže Možemo!?

Inače, iz Možemo! predlažu četiri stupa reforme – otvaranje pravosuđa prema javnosti i struci, teritorijalni preustroj pravosudne uprave, promjena načina izbora i napredovanja sudaca i reorganizacija Državnog sudbenog vijeća te unaprjeđenje efikasnosti i ujednačavanje sudske prakse.

Habijan ih, pak, proziva i kako za sebe vole reći da su žestoka oporba u Saboru i da iskazuju socijalnu osjetljivost, a s druge strane u Zagrebu, gdje su vladajuća većina, ukidaju demografske mjere poput one roditelj-odgojitelj.

– Ovdje su glasni zagovornici reforme pravosuđa, svima dociraju, a u Gradu Zagrebu kadroviraju nepotistički, što se pokazalo na slučaju Holdinga. Govoriti o nepotizmu u Saboru iz pozicije oporbe, dok se to izravno radilo u Gradu Zagrebu gdje su na vlasti, prilično je licemjerno, rekao je.

Nije na meni da sudim čije je upravljanje Zagrebom bolje

Na inzistiranje novinara da odgovori je li bivši zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pa i u suradnji s HDZ-om, bolje upravljao Zagrebom, odgovorio je kako smatra da nikada ne treba gledati u prošlost, nego u ono što je sada i što će biti u budućnosti.

– Sadašnje stanje nije dobro, a je li bolje ili gore od Bandićevog upravljanja, to će reći građani, poručio je Habijan i dodao kako nije na njemu da o tome sudi.

Komentari