HDZ-ova Vlada žica novac za borbu protiv korone!

screenshot

Hrvatska radiotelevizija – HRT je na svom Facebook profilu HRT Vijesti u subotu, 28. ožujka, objavila post i videozapis u kojima se poziva da zbog pandemije koronavirusa građani uplaćuju novac – vladi Republike Hrvatske. Nazvali su to “AKCIJA ‘Hrvatska protiv koronavirusa'”.

“Uplatitelji iz Republike Hrvatske donacije mogu uplatiti na sljedeći račun: HR1210010051863000160, Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 – OIB uplatitelja”, navodi se u objavi na Facebooku HRT Vijesti.



Akcija "Hrvatska protiv koronavirusa": Uplatitelji iz Republike Hrvatske donacije mogu uplatiti na ovaj račun.

Gepostet von HRT Vijesti am Freitag, 27. März 2020

Drugim riječima, HRT poziva građane RH da direktno u proračun uplaćuju novac za borbu protiv koronavirusa.

Detalja o tome što će se učiniti s doniranim novcem – nema

Zanimljivo je da takav ili sličan oglas nije objavljen na Facebooku ili Twitteru vlade RH. Zadnja objava na vladinom Facebooku je od 27. ožujka, kada je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Alemka Markotić odgovarala na pitanja građana, dok je na Twitteru malo živahnije, ali nema poziva za donacije u proračun.

Pritom treba naglasiti da vlada nije predstavila nekakav poseban Fond za borbu protiv koronavirusa, a planovi se ionako mijenjaju zbog razvoja situacije, pa nije jasno na što bi se točno uopće trošio novac koji bi građani eventualno uplatili u proračun, osim za maglovito formuliranu misiju “Hrvatska protiv koronavirusa”.

Dajemo najmanje 23 milijarde kuna godišnje za zdravstvo

Podsjetimo, građani RH godišnje plate najmanje 23 milijarde kuna za javno zdravstvo.

Zdravstvo plaćamo najmanje 23 milijarde kuna godišnje, a ljudi umiru na cesti

Radnik s neto plaćom od 5000 kuna zdravstveno osiguranje plaća 1026 kuna mjesečno ili 12.312 kuna godišnje. Ako plaća i dopunsko osiguranje, dolazimo do iznosa od 13.152 kune, a na kraju mu se može dogoditi da umre na cesti jer nema hitne pomoći, ili da na pregled koji treba danas bude naručen za tri godine.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, glavni financijer zdravstvenog sustava, godišnje potroši oko 23 milijarde kuna, u pet godina je to cifra od 115 milijardi kuna. Uz to, zdravstvo financiraju i županije koje pokrivaju dio troškova bolnica.

Prema izvješću o poslovanju za 2017. godinu, HZZO je ostvario ukupne prihode u iznosu od 23,7 milijardi kuna, što je otprilike na istoj razini kao i 2016. godine. Najveći prihod, od oko 19,1 milijardu kuna, dolazi od doprinosa. Iz proračuna u HZZO stiže oko 2,6 milijardi kuna, dok po “posebnim propisima” dobivaju oko 1,9 milijardi kuna, što se uglavnom odnosi na prihode od premije dopunskog zdravstvenog osiguranja i participacije.

Svaki radnik s prosječnom plaćom da oko 1500 kuna za zdravstvo

HZZO je 2017. godine potrošio 23,4 milijarde kuna. Od tog iznosa 20,5 milijardi potrošeno je na zdravstvenu zaštitu, 2,4 milijarde na razne naknade poput bolovanja i porodiljnih naknada i blizu 400 milijuna kuna na ostalo poput plaća zaposlenih, materijalnih rashoda i slično.

Grubišić: Svaki radnik bi trebao dobiti bruto plaću i njome sam raspolagati

Zaposlenom s prosječnom plaćom od bruto iznosa oduzimaju se doprinosi za zdravstveno osiguranje – to je oko 1500 kuna mjesečno.

Država može drugačije doći do novca

Dakle, pravo pitanje u vezi hrvatskog zdravstva je to kako se novac građana troši i kako se njime upravlja, a ne toliko treba li javno zdravstvo još više financirati. Više novaca ne bi automatski riješilo sve organizacijske probleme.

Čak i ako sve to ostavimo po strani, ostaje nejasno zašto vlada preko javne televizije sada žica novac građana u akciji ‘Hrvatska protiv koronavirusa’. Republika Hrvatska, kao i svaka država, ima razne druge opcije za dodatna sredstva u borbi protiv pandemije te se uopće i ne mora oslanjati na potencijalne donacije.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li vlada RH ikada objaviti koliko je novaca prikupljeno u akciji “Hrvatska protiv koronavirusa”, kao i na što je taj novac potrošen, piše Index.

Komentari