HDZ snažno podupire europski put BiH te zahtjeva jednakopravnost Hrvata

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Hrvatska i HDZ snažno podupiru europski put Bosne i Hercegovine te inzistiraju na izmjenama izbornoga zakona kako bi Hrvati u toj zemlji bili jednakopravni, rekao je u utorak u Mostaru član Središnjeg odbora HDZ-a i šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman na obljetnici 30 godišnjice utemeljenja HDZ-a BiH.

Radman, koji je nazočio kao izaslanik predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, zajedno s izaslanstvom HDZ-a BiH kojega je predvodio predsjednik te stranke Dragan Čović položio je vijence i zapalio svijeće hrvatskim braniteljima na središnjem trgu u Mostaru, te je nazočio svečanoj sjednici povodom stranačkoga jubileja.

“Hrvatska snažno zagovara europski put BiH i mislim da ćemo na tome putu puno pomoći našim iskustvom i ekspertizom. S ponosom mogu istaknuti da smo kao sestrinske stranka dijelimo jednake europske vrijednosti i zalažemo se za europski put BiH, transatlantske organizacije“, rekao je Radman novinarima.

Ocijenio kako izmjene izbornoga zakona, koje su jedan od uvjeta za stjecanje kandidacijskog statusa EU, trebaju osigurati jednakopravnost bosanskohercegovačkih Hrvata.



“Položaj hrvatskoga naroda jamči Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH. Hrvatski narod je konstitutivan zajedno s druga naroda, a Hrvatska podržava jednakopravnost Hrvata na svim razinama vlasti. Hrvatski narod kao najmalobrojniji narod zaslužuje da u promjenama Izbornog zakona ostvari ona prava koja mu pripadaju po Daytonskom mirovnom sporazumu i po ustavu“, istaknuo je hravtski ministar.

Čović je rekao kako do kraja godine očekuje postizanje sporazuma o izmjene izbornog zakonodavstva s vodećom bošnjačkom Strankom demokratske akcije (SDA) na što su se dvije stranke obvezale potpisom sporazuma u Mostaru sredinom lipnja.

“Naša je ambicija ove godine, sukladno sporazumu kojega smo potpisali sa SDA, izmijenimo izborno zakonodavstvo kako bi osigurali legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda na svim administrativnim razinama u BiH. Ponajprije se to odnosi na Dom naroda i Predsjedništvo BiH“, pojasnio je Čović.

Pojasnio je kako rješenje o izmjenama izbornog zakona treba uvažiti sve presude ustavnoga suda BiH i Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Bit zahtjeva Hrvata, pojasnio je Čović, svodi se na to da se Hrvatima zajamči mogućnost biranja nacionalno definiranih predstavnika u vlasti bez preglasavanja drugih naroda.

Čelnik HDZ-a BiH je izrazio očekivanje i kako će ova stranka na lokalnim izborima zakazanim za 15. studenog pobijediti u sredinama gdje su Hrvati većina, te u gradu Mostaru u kojemu će se izbori održati naknadno 20. prosinca.

Komentari