HGSS Zagreb tijekom subote imao čak tri potrage na Medvednici

profimedia

Za članove HGSS stanice Zagreb subota 22.8.2020. je započela tako da je kroz cijelu noć s petka trajala potraga za starcem koji luta predjelom istočne Medvednice na području između Lipe, Čučerja, Planine Gornje i Planine Donje.

Ne zna se u kakvom je stanju, no ako se kreće bez svijetla po mrklom mraku i zahtjevnim terenom, lako bi mogao biti i ozlijeđen. U potrazi je sudjelovalo više od trideset ljudi. Uz članove HGSS-a iz Zagreba i Šibenika tu su bili i policija te vatrogasci DVD Planina Donja. Starac je pronađen u subotu nešto prije podneva u relativno dobrom stanju, no sav izgreben i pothlađen, što je dovoljno govorilo kako je izgledalo njegovo lutanje planinom noću. Uz navedene sudionike potrage pozvane su i druge stanice HGSS-a, no srećom dolazak nije bio potreban zbog brzog pronalaska.

Tijekom potrage na istočnoj Medvednici, oko 10:30 sati dolazi poziv mlađeg planinara, koji se izgubio u centralnom dijelu Medvednice. Srećom nema ozljeda, no iscrpljen je zbog dugotrajnog traženja puta po strmom i nepreglednom terenu te je jako zabrinut i gotovo očajan. Kako je vrijeme bilo lijepo, a do mraka je bilo puno vremena, najvažnije je bilo čovjeka smiriti i dati mu upute što da radi.

Prije svega dane su mu upute kako da sa spašavateljima podijeli svoju lokaciju putem pametnog telefona. Zatim je traženo da detaljno opiše svoje kretanje od izlaska iz auta nadalje. To je jako važno jer samo lociranje telefona može biti neprecizno i navesti spašavatelje na krivi put. Na osnovu svega ustanovljeno je da se nalazi na najstrmijem dijelu toka potoka Blizneca, ispod Šumarevog groba i PD Runolist. Dalje je trebalo samo davati konkretne upute planinaru te telefonskim kontaktom s njim provjeravati njegovo kretanje. Za otprilike sat vremena naišao je na planinarski put i krenuo kući sigurnim putem.



Da sve još nije gotovo za taj dan pobrinuo se mladić koji se od svoje grupe odvojio negdje u predjelu Grajfove kopanje na zapadnom dijelu Medvednice. Naravno, to mu je bilo prvo planinarenje u životu. Nakon sat i pol hoda od rastanka njegova je grupa u sumrak došla na Ponikve, gdje je bio i kraj njihova puta. Tu su shvatili su da njihovog prijatelja tamo nema.

Kako je izgubljeni dao telefon svom prijatelju iz grupe da mu ga nosi u ruksaku, nisu ga mogli kontaktirati. Također, nije imao ni svjetiljku, a mrak je već pao. Zabrinuti za njega pozvali su u pomoć HGSS stanicu Zagreb preko Županijskog centra 112 i time je započela druga noćna potraga zagrebačkog HGSS-a tog dana. Trebalo je pretražiti ogromno područje zapadne Medvednice, od Grajfove kopanje do Ponikvi i streljane Vrapčanski potok sa zagrebačke strane te sa zagorske strane do Kamenih svata do Poljanice Bistranske.

U potrazi je sudjelovalo preko četrdeset članova HGSS stanica Zagreb, Slavonski brod, Šibenik, Orahovica i Zlatar Bistrica. Negdje oko ponoći mladić je nađen blizu slapa Sopot. Mladić se zatvorio u čeku te su ga iz sna probudili spašavatelji koji su ga dozivali.

Sve tri potrage su se odvijale na zahtjevnom terenu, strmom i šumovitom, bez vidika i mogućnosti orijentacije. Dvije su potrage bile i noću. Na mnogim mjestima, kao što su duboki klanci i korita potoka nije bilo ni signala za mobilne telefone te je pozivanje pomoći bilo nemoguće. Stoga ponavljamo naša upozorenja da se ne ide sam u planinu, bez adekvatne opreme, znanja i pripreme. Ovaj put su sve tri potrage završile sa sretnim ishodom, što nije uvijek slučaj, piše HGSS.

Komentari