Hoće li Bernardić uspjeti okupiti oporbu? Ako se pita Anku Mrak-Taritaš i Miranda Mrsića čeka ga težak zadatak

Cropix

S obzirom da su pripreme za parlamentarne izbore u tijeku te da pojedine stranke poput  one Miroslava Škore počinju okrupnjivati desne stranke u jedan blok, pitali smo predsjednicu GLAS-a Anku Mrak-Taritaš, predsjednika Demokrata Miranda Mrsića i IDS koji su njihovi planovi te planiraju li podržati SDP ili će formirati zasebni lijevi blok.

Anka Mrak-Taritaš: Sklonija sam opciji dva lijeva bloka

“Ciljevi stranke GLAS, o kojima sam puno govorila, vrlo su jasni. Prvi cilj je maknuti HDZ sa vlasti, drugi cilj je omogućiti da dođe lijevo-liberalna vlada na vlast, po mogućnosti dugoročno kako  bi se sa stabilnom vladom i jasnim programom zaista provele potrebne reforme. Zatim to mora biti jasan program sa zacrtanim kratkoročnim, srednjeročnim i dugoročnim ciljevima”, rekla je Mrak-Taritaš.

“U tom kontekstu treba vidjeti što je najbolje. Je li najbolje da idemo svi zajedno ili je bolje da se formira još jedan ili dva bloka. Za to treba napraviti istraživanje. Do toga smo došli, ne dalje. Još nema nikakvih pregovaranja o pozicijama ili nešto slično”, dodala je.

“Osobno sam sklonija opciji dva bloka, ali apsolutno prihvaćam i razmotrit ću druge opcije”, rekla je Anka Mrak-Taritaš za Otvoreno.



Mirando Mrsić: SDP nije prepoznao politički trenutak u kojem je trebalo okupiti sve progresivne stranke

“Pregovori s SDP-om ne postoje. SDP je vrlo jasno izrazio želju da koalicija bude samo koalicija HSS-a i HSU-a. Ostale stranke se dogovaraju oko formiranja jednog lijevog-centrističkog bloka i u tijeku su intenzivni razgovori”, rekao nam je Mrsić.

“SDP nažalost nije prepoznao politički trenutak u kojem je trebalo okupiti sve progresivne stranke koje idu za time da se promjeni ova nesposobna vlast i da se provedu nužne reforme”, dodao je predsjednik Demokrata.

“Ja sam jedan od zagovornik lijevog-centrističkog bloka. Razgovaramo s GLASOM, IDS-om, laburistima, PGS-om, Startom i Novom politikom”, rekao je za Otvoreno.

“Što se tiče ‘lijevo’ lijevog bloka kojeg predvode Tomislav Tomašević, Radnička fronta, Nova ljevica, oni su iskazali želju na ove izbore izaći samostalno. Hoće li se u daljnjim pregovorima uspjeti približiti stavovi, gdje bi se lijevo-građansko-centristički blok udružio s ‘lijevo’ lijevim blokom vidjet ćemo u budućnosti”, dodao je bivši ministar.

“Kako stvari stoje SDP će krenuti sa svojim blokom, bit će blok oko Demokrata, GLASA i IDS-a i ostalih te treći ultra lijevi blok na čelu sa Radničkom frontom i Novom ljevicom. U principu trebali bi se svi udružiti u jedan blok, ali nažalost sada nema volje da se to ostvari. Hoće li se to promijeniti u narednih šest mjeseci, teško je sada reći, ali razgovori i pregovori se intenzivno vode”, rekao nam je Mrsić.

IDS: Ujedinjeni lijevo-liberalni blok ima veće šanse pobijediti HDZ

IDS je na pitanja o pregovorima za parlamentarne izbore sa SDP-om i ostalim strankama odgovorio tek jako kratkom izjavom.

“Činjenica je da ujedinjeni lijevo-liberalni blok ima veće šanse pobijediti ovakav HDZ. To smo vidjeli i sad na predsjedničkim izborima. S druge strane, ima logike i da se izađe u dva bloka. Razgovara se o svim opcijama, a IDS je dovoljno jak da u bilo kojoj varijanti ostvari izvrstan rezultat”, poručili su iz IDS-a.

Komentari