Hrebak o oporbi: Sami su sebi napravili problem s Antikorupcijskim vijećem

Goran Mehkek / CROPIX

Član vladajuće koalicije, Dario Hrebak, uoči sastanka vladajuće koalicije odgovarao je na pitanja novinara.

Upitan za sutrašnju sjednicu Antikorupcijskog vijeća i neodazivanje premijera Andreja Plenkovića na poziv na saslušanje, Hrebak je rekao da si je oporba sama napravila problem s Vijećem i legitimnošću onoga što se dogodilo prošli tjedan. Tada je, podsjetimo, na Vijeću iskaz dao bivši šef Janafa i današnji USKOK-ov optuženik, Dragan Kovačević.

“Na kraju krajeva, mogli smo vidjeti da ni sama oporba unutar toga svega nije bila složna i nije poslala baš niti dobru poruku. Dakle, temeljiti cijelu priču na tom Antikorupcijskom vijeću na iskazu nekoga za koga je pitanje ima li legitimitet da o tome govori mislim da nije dobro uopće u smislu onoga što je napravila oporba”, rekao je Hrebak.

Što se tiče nove sjednice, Hrebak je rekao da je, i s prošlotjednom sjednicom i Kovačevićevim iskazom i načinom na koji je sve izvedeno, jasno da je oporba htjela napraviti šou od svega. “On nikome ništa nije donio, mislim da je njima čak odnio. Ja sam uvijek za to da se kroz druga tijela, primjerice Odbor za pravosuđe, tu pokrene rasprava i na takav način, u mirnoj i normalnoj atmosferi raspravlja o onome što se dogodilo u Ini”, rekao je Hrebak.



Nije svejedno na kojem se tijelu raspravlja o pljački Ine, rekao je član vladajuće koalicije, jer “Vijeće je Vijeće, pogotovo gledano tko upravlja Vijećem i kome je cilj da njime upravlja”. “S druge strane, imate Odbor za pravosuđe koji je, po meni, puno meritorniji da donosi upravo takve zaključke, a tu imamo osobu čiji sigurno nije interes da pravi predstavu od cijele priče. Da je oporba stvarno htjela napraviti jedan dobar potez, onda bi išlo preko tog Odbora, koji ima veću težinu nego Vijeće”, rekao je Hrebak.

Na Vijeću je, kaže, bilo “puno priče, puno senzacionalizma”, a od iskaza se nije dogodilo ništa. “Jedino tko je tu izvukao dobru priču iz svega toga je gospodin Kovačević, koji je na kraju dobio nekakav čak i legitimitet da se brani. Puno bolje će se moći braniti s obzirom na to da mu je oporba dala priliku da u Saboru iskazuje određene stvari koje čak ni nemaju veze s ovim što se dogodilo, nego više imaju veze s onim što je predmet njegove obrane”, rekao je Hrebak.

Upitan hoće li podržati istražno povjerenstvo oko pljačke Ine, čije je osnivanje najavila oporba, Hrebak je rekao da je on za raščišćavanje situacije.

“Po meni osobno, što bih ja prvo napravio da sam na oporbenom mjestu, ako je cilj institucionalizacija procesa, postoji Odbor za pravosuđe, SDP ima šefa tog Odbora. Jasno je vidljivo da cijela priča nije razotkriti što se tamo događalo, nego da se stvori šou i predstava od ovoga. Od cijelog tog Vijeća vidjeli smo stvaranje PR kampanje pojedinih pojedinaca unutar tog Vijeća i pokušaj nametanja sebe na medijskom planu toga dana. Dobili nismo ništa”, rekao je Hrebak.

Osim sjednice Antikorupcijskog vijeća i odnosa snaga unutar njega, Hrebak je komentirao i medijske napise o mogućoj koaliciji HDZ-a i Možemo!.

“To bi bila dobra koalicija, ali ne vidim je. Nemam ništa protiv da se ona dogodi, to bi bio jedan dodatni znak da je hrvatska politička scena spremna na uključivost. Ne bih imao ništa protiv te koalicije, ali nisam siguran da je ona realna”, rekao je Hrebak, prenosi N1

Komentari