Hrvate čekaju ogromne promjene kada je u pitanju naplata cestarina, evo što slijedi!

Foto: Ivana Nobilo i Damir Zurub/Cropix

U petak su Hrvatske autoceste (HAC) obznanile da su za implementaciju novog sistema za naplatu cestarina te za nabavku dodatne opreme odabrane ponude koje su podnijeli SkyToll iz Slovačke i TollNet iz Češke. Ovi ponuditelji su predložili iznos od 79,9 milijuna eura (bez uključenog PDV-a) te su naveli da će radovi biti završeni unutar dvogodišnjeg perioda nakon potpisivanja ugovora.

U sklopu evaluacije pristiglih ponuda, izabrana je ona koju su zajednički podnijeli SkyToll iz Bratislave i TollNet iz Praga, s ponuđenom cijenom od 79,91 milijun eura, isključujući PDV, i rokom izvršenja od 24 mjeseca od momenta formalizacije ugovorne obveze.

HAC je već ranije, točnije početkom travnja prethodne godine, raspisao javni natječaj i u srpnju istaknuo da je zaprimio ponude od 10 izvođača, čije su cijene varirale između 79,9 milijuna i 244,5 milijuna eura, ne računajući PDV.

Dodatno, HAC u svom najnovijem priopćenju podsjeća da će novi sistem naplate koristiti dvije već etablirane tehnologije: DSRC tehnologiju za elektroničku naplatu cestarina korisnicima s ENC uređajima te ALPR tehnologiju za identifikaciju registarskih oznaka i naplatu cestarina povremenim korisnicima te za kontrolu plaćanja cestarina za sve kategorije vozila.



Iz HAC-a naglašavaju da će novi sistem omogućiti neprekidno kretanje vozila bez potrebe za zaustavljanjem na naplatnim postajama, čime se znatno povećava efikasnost prometa. Financiranje ovog projekta osigurano je kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti i primjenjivat će se na svim autocestama koje su pod nadzorom HAC-a, uključujući i one koje upravlja Bina Istra te Autocesta Zagreb-Macelj – kako prenosi tportal.hr

Komentari