Hrvatska liječnička komora: Izjava Kolinde Grabar-Kitarović je uvredljiva i potpuno neprihvatljiva

Tomislav Kristo / CROPIX

Hrvatska liječnička komora reagirala je na izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u intervjuu za britanski list The Guardian. Predsjednica je izjavila da korupcija u hrvatskom društvu počinje već u školama, gdje se djeca koja prepisuju i varaju na testovima slave kao heroji.

“Često uopće nismo svjesni što korupcija zapravo jest. Kad odete doktoru, svi očekuju da donesete barem cvijeće, čokoladu ili slične stvari. To je običaj”, rekla je predsjednica.

Grabar-Kitarović u Guardianu o korupciji: Prijatelji su me pitali zašto nisam odnijela ništa medicinskim sestrama u bolnicu?



Komora tu izjavu smatra “uvredljivom i potpuno neprihvatljivom”.

Takvom izjavom predsjednica Grabar Kitarović iznosi neutemeljene predrasude i time omalovažava etičnost liječnika u Hrvatskoj i njihov predani rad, dodaju iz Komore.

“Hrvatska liječnička komora kao krovna organizacija liječnika uvijek se beskompromisno zauzima za odgovorno, profesionalno i etično obavljanje liječničke profesije. Ovakva paušalna i neistinita izjava vrlo je neodgovorna, ugrožava ugled liječničke profesije i može narušiti povjerenje pacijenata u hrvatske liječnike”, rekla je predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLK-a, prof. dr. sc. Lada Zibar.

“Ono što hrvatski liječnici ‘očekuju’, a predsjednica Grabar Kitarović je propustila spomenuti je rješavanje problema nametnute protuzakonito visoke radne satnice, donošenje Zakona o plaćama liječnika, rješenje nereprezentativnosti i prestanak upornog ignoriranja zahtjeva liječnika za samostalnim pregovaranjem, rješavanje problema nasilja u zdravstvenim ustanovama”, dodaju.

Popis problema u zdravstvu je ogroman i jedino što liječnici u Republici Hrvatskoj očekuju je da vladajući i zdravstvena administracija počnu učinkovito rješavati nagomilane probleme”, stoji u priopćenju Komore.

Komentari