Hrvatska obilježava tužnu obljetnicu! Prošlo je 16 godina od kornatske tragedije: ‘Sjećanje na poginule nikada ne smije izblijediti’

Marija Mihic/Cropix

Hrvatska obilježava tužnu obljetnicu prisjećajući se jedne od najvećih tragedija nakon Domovinskog rata. Naime, prošlo je 16 godina od kornatske tragedije, u kojoj je živote izgubilo 12 pripadnika vatrogasnih postrojbi.

Prije 16 godina u intervenciji je život izgubilo 12 vatrogasaca koja je trebala biti rutinska, život je izgubilo 12 vatrogasaca, mahom iz okolnih mjesta, Šibenika, Vodica i Tisnog.

Od ukupno 13 vatrogasaca u grupi zahvaćenoj požarom, šestero je poginulo na mjestu događaja, a ostali su prebačeni u bolnice, gdje su preminuli od posljedica snažnih opeklina.

Preminulo je šest vatrogasaca iz vatrogasne postrojbe Šibenik – Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić i Hrvoje Strikoman, a još sedmero je preživjelo uz teške opekline po tijelu – od kojih je petero prebačeno na liječenje u Zagreb (Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija i Marinko Knežević) koji su ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina. Zadnji je, u splitskoj kliničkoj bolnici, sredinom rujna, preminuo Ante Juričev-Mikulin. Jedini preživjeli vatrogasac, Frane Lučić, nakon oporavka u Kliničkoj bolnici Split, otpušten je na kućno liječenje.



Kolega su se sjetili i na stranici Vatrogasci – 193.

“Prije 16 godina….. Na ovom otoku, otoku Kornatu život je izgubilo 12 naše braće… Počivajte u miru..”.

Nitko ne zna što se dogodilo
Frane Lučić, jedini preživjeli, nakon niza operacija i bolova od države mjesečno dobiva 6000 kuna rente i odštetu od 5,5 milijuna kuna. Nije utjeha, jer nikakav novac mu ne može vratiti zdravlje, prijatelje i kolege.

Unatoč brojnim istragama i suđenjima još uvijek nisu posve rasvijetljene okolnosti u kojima se strašna tragedija dogodila. Prema službenoj teoriji uzrok je takozvani eruptivni požar. Međutim, dio javnosti kao i obitelji stradalih nisu prihvatili takvo objašnjenje te i dalje smatraju da im nije do kraja otkrivena prava istina o okolnostima u kojima su stradali njihovi najmiliji.

Sudski epilog
Tragedija je dobila i sudski epilog. Vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica oslobođen je odgovornosti za stradanje vatrogasaca. Na dan kada je uhićen, njegov je život stao, rekao je Slavica.

“Propusta je bilo, samo je pitanje jesu li oni u uzročnoj vezi s tragedijom. Slavica se našao kao Pedro koji će odgovarati za sve”, istaknuo je njegov odvjetnik.

Foto: Hina

Nakon što je Vrhovni sud potvrdio drugu oslobađajuću presudu, Slavica je tužio državu.

“Očekivao sam da će me bar netko pozvati i ispričati se. Iz vatrogasnog sustava nitko nikad, pa ni danas. Tamo sam smetnja”, rekao je Slavica.

Banožić: Sjećanje na poginule nikada ne smije izblijediti
“I nakon 16 godina, nosimo istu veliku bol i tugu kada se prisjetimo prerano izgubljenih 12 života hrabrih hrvatskih vatrogasaca”, poručio je u srijedu ministar obrane Mario Banožić.

Poginuli vatrogasci, istaknuo je, predano i časno obavljali su svoju zadaću i zato sjećanje na njih nikada ne smije izblijediti.

“Hrvatska će zauvijek čuvati uspomenu na najveću tragediju koja je pogodila hrvatsko vatrogastvo i hrvatsku državu nakon Domovinskoga rata“, poručio je Banožić, a priopćilo Ministarstvo obrane.

Komentari