Hrvatska šalje pomoć Libanonu, stiže medicinska oprema i novac

Twitter

Hrvatska će uputiti humanitarnu pomoć Libanonu u vrijednosti od oko 900.000 kuna za potrebe zaštite ljudskih života i saniranja materijalnih šteta nastalih nakon razorne eksplozije u bejrutskoj luci, odlučila je Vlada RH u četvrtak na telefonskoj sjednici.

Temeljem potreba i prioriteta koje je Libanon iskazao kroz Mehanizam Europske unije za civilnu zaštitu, Vlada je kao pomoć odlučila uputiti opremu u vrijednosti od 20.000 eura ili 150.000 kuna, a riječ je o jednokratnim odijelima s kemijskom zaštitom 5. i 6. stupnja, lateks rukavicama i kirurškim sterilnim rukavicama.

Hrvatska će Libanonu uputiti i financijsku pomoć u vrijednosti od 100.000 eura ili 750.000 kuna. Tom se odlukom Hrvatska pridružuje brojnim stranim državama i međunarodnim organizacijama u iskazu solidarnosti s libanonskim narodom i građanima Bejruta nakon nesreće koja ih je pogodila uslijed razorne eksplozije prije dva dana.

Bejrut i dalje zbraja žrtve snažne eksplozije koja je u utorak pogodila grad i ostavila najmanje 137 mrtvih i više od 5000 ozlijeđenih. Dok zemlji prijeti nestašica hrane i medicinskih potrepština svijet šalje pomoć. Raste i bijes i očaj građana kako se otkriva sve više dokaza da su dužnosnici znali za “tempiranu bombu” u luci.



Europska komisija izvijestila je da su prvi spasioci iz EU-a stigli u Bejrut.

Grčka, Francuska, Češka, Poljska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Danska, Švedska, Norveška i Cipar su kroz Mehanizam civilne zaštite na raspolaganje stavile 250 spasioca, 600 odijela s kemijskom zaštitom odijela, pet tona medicinske opreme i 80 kirurškiih setova.

EU će mobilizirati više od 33 milijuna eura za prve hitne potrebe, medicinsku potporu i opremu, zaštitu kritične infrastrukture.

Komentari