Hrvatska se bijeli: Snijeg nošen vjetrom snažno pada

Foto: Dnevno.hr

Od ranoga jutra snijeg je zahvatio i Hrvatsku. Od pet sati ujutro snijeg je počeo bijeliti metropolu, a oko 6.30 je zahvatio gotovo cijelu središnju Hrvatsku, dio Slavonije i Gorski kotar. Tijekom sljedećih sati trebao bi se proširiti na cijelu unutrašnjost, piše N1.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda DHMZ, poručuju kako će danas biti umjereno do pretežno oblačno s povremenim oborinama, ponegdje i grmljavinom. U unutrašnjosti će ujutro uz pad temperature kiša prelaziti u susnježicu i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, koji bi u gorju mogao biti i deblji. Snijeg se očekuje ponegdje i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, a nošen vjetrom i na obali te nekim otocima.

Zapuhat će umjeren i jak sjeveroistočni i sjeverozapadni, u gorju olujni vjetar. Zbog toga je ponegdje moguća i mećava. Na Jadranu će zapuhati umjeren do jak, jugozapadnjak i jugo, koji će okretati na olujnu i orkansku pod Velebitom, koja će se do kraja dana proširiti. Temperatura zraka će postupno padati, popodne u unutrašnjosti od -4 do 2, na Jadranu od 3 na sjeveru do 12 stupnjeva na krajnjem jugu.



Crveni i narančasti meteoalarm

Zbog oborina, ali i jakog i olujnog vjetra upaljen je crveni meteoalarm za Kvarner i Kvarnerić, Riječku i Gospićku regiju. Narančasti alarm upaljen je za veći dio obale te Zagrebačku i Karlovačku regiju.

Crveno upozorenje na vjetar: u regiji Rijeka naglo će zapuhati olujna i orkanska bura, a udari podno Velebita očekuju se između 130 i 160 km/h. Narančasto upozorenje na vjetar u regiji Gospić – olujni udari jugozapadnjaka u okretanju na sjeveroistočnjak. Za Split i Knin najavljuju olujne i orkanske udare bure.

Crveno upozorenje na snijeg i poledicu u regiji Gospić – do kraja dana između 15 i 50 centimetara uz jak i olujan sjeveroistočni vjetar. Moguće mećave i zapusi. Narančasto upozorenje na snijeg i poledicu u regiji Karlovac. Moglo bi napadati do 25 centimetara snijega, lokalno i do 35 centimetara u višim predjelima do kraja dana. Moguće mećave i zapusi.

Žuto upozorenje na vjetar: u regijama Osijek, Zagreb, Karlovac očekuju se jaki i olujni udari sjeveroistočnog, ponegdje i sjeverozapadnog vjetra, a u regiji Dubrovnik navečer olujni udari bure. Žuto upozorenje na snijeg i poledicu: u regijama Osijek, Zagreb, Knin i Rijeka (uglavnom unutrašnjost Istre). Ponegdje se očekuju poledice zbog padanja susnježice i snijega te stvaranje snježnog pokrivača. Otežani uvjeti za vožnju.

<p>Snijeg na Lučkom i kod Karlovca</p>
Kamere HAK-a

Još jučer je građanima na području Primorsko-goranske, Ličko-senjske te jugozapadnog i zapadnog dijela Karlovačke županije poslana putem sustava za rano obavješćivanje i upozoravanje poslana SMS poruka: “Oprez: u petak snijeg, olujan vjetar, opasni uvjeti za promet! Snježni pokrivač u gorju veći od 30 cm, mećava, zapusi. Duž obale ujutro naglo orkanska bura.”

Foto: DHMZ

 

Komentari