Hrvatska se u narednih par godina namjerava riješiti ruskih helikoptera, kreće se u nabavku novih, evo detalja

Foto: Hina/ Mladen Volarić

Hrvatska vojska namjerava se do 2026. ili 2027. godine riješiti svih helikoptera ruske proizvodnje, što uključuje i helikoptere Mi-117Sh, piše u srijedu Jutarnji list.

Razlozi za takvu odluku vrlo su jasni. Nedostatak rezervnih dijelova, neizvjesna suradnja s Rusijom u budućnosti oko održavanja helikoptera. Nakon što je Hrvatska donirala Ukrajini 14 helikoptera Mi-8, Hrvatska vojska raspolaže s ukupno 14 helikoptera – 10 helikoptera Mi171Sh i 4 UH-60M Black Hawk, navodi dnevnik.

Kako Hrvatska vojska nakon otpisa posljednjih ruskih transportnih helikoptera ne bi ostala na samo četiri američka Black Hawka, Ministarstvo obrane pokušava ubrzati donošenje odluke, a potom i isporuku još osam Black Hawka Hrvatskoj.

SAD je u ožujku Hrvatskoj odobrio paket vojne pomoći od 140 milijuna dolara. Od tog iznosa 100 milijuna dolara bit će iskorišteno za nabavu četiri helikoptera, a četiri bi Hrvatska kupila. Prema informacijama Jutarnjeg lista, MORH je nedavno uputio Pentagonu pismo namjere u kojem se detaljno opisuje model nabave helikoptera te željena oprema.



Po dostupnim informacijama, razgovori američke i hrvatske strane oko ovog projekta su vrlo intezivni, a najesen će i zbog ovog pitanja Pentagon posjetiti ministar obrane Mario Banožić kako bi s američkim ministrom obrane pokušao ubrzati cijeli proces realizacije projekta. Plan je da po otpisu Mi-171Sh vojska ima na raspolaganju što više Black Hawkova. Zasad je upitno hoće li imati planiranih 12 komada, ali u svakom slučaju imat će ih manje od 24, koliko ih je vojska imala sve donedavno.

Stoga je opravdano pitanje hoće li s ovih 12 američkih helikoptera vojska moći obavljati sve predviđene zadaće. Sugovornici Jutarnjeg tvrde kako neće biti problema, ali uz jedan preduvjet. Do izlaska ruskih helikoptera iz sustava Ministarstvo zdravstva mora oformiti višenamjensku helikoptersku službu za medicinske letove. Ako vojska više ne bi obavljala hitne medicinske letove, 12 helikoptera bilo bi sasvim dovoljno za obavljanje predviđenih zadaća, tvrde sugovornici.

Komentari