‘HRVATSKA ŠTITI SVOJE DRŽAVLJANE’ Premijer o Hrvatima u Zambiji: Vode se administrativni postupci u vezi s djecom

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković se na početku sjednice Vlade osvrnuo na aktualne događaje u proteklom tjednu, među ostalim, vezano uz podatak o ostvarenom gospodarskom rastu u prvom kvartalu od 2,8 posto.

– Iz dosadašnjeg iskustva možemo s priličnom sigurnošću potvrditi ako je prvi kvartal bio 2,8 posto, da će i drugi i treći, a vjerojatno i četvrti kvartal biti itekako dobri. Vjerujem da će naš ukupni rast koji smo mi revidirali s 0,7 na 2,2 posto u 2023. biti i viši, jer sve upućuje na taj zaključak.

Također, podsjetio je kako je DZS objavio da je inflacija u svibnju iznosila 7,8 posto. Premijer je rekao da se radi o značajnom smanjenju u odnosu na travanj te ujedno najnižoj inflaciji od ožujka 2022.

– Vidimo jasan trend opadanja stope inflacije na mjesečnoj bazi. Očekujemo od svih da se ponašaju racionalno pri formiranju cijena budući da smo s našeg aspekta dali temeljne pretpostavke da inflacija bude obuzdana, rekao je.



Najavio je da će se u ponedjeljak održati sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća, a održat će i poseban sastanak i s predstavnicima sindikata.

– Sa sindikalnim predstavnicima razgovaraju gotovo svi članovi Vlade. Nadam se da ćemo u duhu zajedničkog razumijevanja i dogovora koji smo imali na zadnjem sastanku pronaći rješenje s kojim ćemo svi skupa biti zadovoljni, a u kontekstu donošenja novog zakona o plaćama u državnim i javnim službama.

Osvrnuo se na odluku suda u Zambiji koji je oslobodio osmero hrvatskih državljana.

– Sutkinja je navela da nije dokazano da su naši državljani počinili kazneno djelo trgovanja djecom, kao što nije dokazano niti da su dokumenti o posvojenju lažni. Podsjećam da je od trenutka pritvaranja pa do završetka procesa Hrvatska štitila prava i interese naših državljana pružajući im konzularnu pomoć. Osim prava hrvatskih parova, štitili smo prava djece koja su prošla postupak posvojenja i stekla hrvatsko državljanstvo. U ovom trenutku vode se administrativni postupci u vezi s djecom i vidjet ćemo kako će dalje teći postupak spajanja s djecom i njihova što skorijeg povratka u Hrvatsku, rekao je Plenković.

Naglasio je kako se nastavlja intenzivna apsorpcija sredstava iz Fonda solidarnosti za obnovu nakon potresa. Trenutno je iskorišteno milijardu i 42 milijuna eura.

– Petrinjski u potpunosti iskorišten, za manje od 18 mjeseci koliko je bilo na raspolaganju, a i zagrebački će biti u potpunosti konzumiran po informacijama potpredsjednika Bačića tijekom idućeg tjedna. Nastavljamo s aktivnostima do 30. lipnja, ali i s obnovom nakon toga iz drugih sredstava, otkrio je premijer.

Na dnevnom redu sjednice Vlade su odluke o davanju prethodne suglasnosti društvu HŽ Infrastruktura za kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak te Privredne banke Zagreb, kao i odluke o davanju državnog jamstva u korist tih dviju banaka, radi financiranja projekata iz CEF programa s ciljem održavanja dinamike ispunjenja financijskih obveza prema izvođačima, a vezano za dinamiku priljeva EU sredstava.

Jedna od točki je izmjena odluke o stambenom zbrinjavanju stanovnika kojima su oštećene kuće u klizištu tla na području Hrvatske Kostajnice, ali i na drugim područjima u Hrvatskoj.

Komentari