Hrvatska vatrogasna zajednica prisjetila se 298 vatrogasaca poginulih u Domovinskom ratu

HVZ

Uoči 29. obljetnice stradanja Vukovara i Škabrnje, Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) prisjetila se vatrogasaca poginulih tijekom Domovinskog rata, te je njihova imena objavila na internetskim stranicama zahvalivši im na požrtvovnosti, posebice vukovarskim vatrogascima.

U Domovinskom ratu 22 vatrogasca su poginula pri vatrogasnim intervencijama u ratnim požarima, a 276 ih je poginulo u postrojbama Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova ili kao civili.

“Njihova žrtva se ne smije zaboraviti”, poručili su Hrvatske vatrogasne zajednice koja je uz suradnju županijskih vatrogasnih zajednica i stručnu pomoć Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata pripremila popis vatrogasne braće stradale u Domovinskom ratu i objavila ga na svojoj internetskoj stranici.

Hrabrost vatrogasaca, ali i bezobzirnost neprijatelja koji nije zazirao od izravnog gađanja vatrogasnih vozila i vatrogasaca na intervenciji pokazuju požari u Sisku, Šibeniku, Dubrovniku, Zagrebu i mnogim manjim mjestima, kažu u zajednici.



Posebno su se istaknuli vukovarski vatrogasci koji su, dok god je to bilo moguće, vozili vodu za bolnicu i skloništa te gasili ratne požare, ispisavši svojom hrabrošću i požrtvovnošću jedne od najsvjetlijih trenutaka hrvatske vatrogasne povijesti.

Vatrogasci, uz branitelje i zdravstveno osoblje bili treći stup obrane

Uz branitelje i zdravstveno osoblje, vatrogasci su bili treći stup obrane Domovine, stalno prisutni na prvoj crti bojišnice spašavajući ljude, imovinu i gradove od djelovanja JNA i srpskih terorističkih postrojbi, podsjetili su iz zajednice.

Vatrogasci su također, uz odlaske na intervencije pod topničkim i zrakoplovnim napadima dežurali u vatrogasnim domovima, davali znakove za uzbunu, prevozili logistiku i vodu za ugroženo stanovništvo, ali i postrojbe na bojišnici.

Vatrogasni domovi su pritom uz svoju osnovnu namjenu postali logističke baze i centri za odmor pripadnika HV-a pa su tijekom rata uništena ili oštećena 192 vatrogasna doma, 147 spremišta i 228 vatrogasnih vozila.

Vatrogasna zajednica podsjeća da je predsjednik Franjo Tuđman krajem 1991. za požrtvovan rad u ratnim uvjetima pohvalio Profesionalne vatrogasne jedinice Vukovar, Rafinerija INA Sisak, Karlovac, Dubrovnik, Općine Vinkovci, DVD-e Otočac, Nova Gradiška, Novska, Općinski centar za zaštitu od požara Sisak te Vatrogasni Centar Osijek.

Na temelju prijedloga Hrvatske vatrogasne zajednice, 1050 vatrogasaca dobilo je spomenicu Domovinskog rata.

Komentari