Hrvatska vojska osposobila poljsku kuhinju, postavlja šatore za stradale, čisti prometnice…

Pripadnici Hrvatske vojske postavili su u četvrtak tri polja šatora u naselju Češko Selo pored Petrinje kako bi pomogla unesrećenima u razornom potresu, a prethodno su postavili i šatore ispred sisačke bolnice, izvijestilo je Ministarstvo obrane (MORH).

Šatore su postavili pripadnici Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu. Također, vojni ordinarij Jure Bogdan u četvrtak je posjetio štićenike Doma za stare i nemoćne osobe u Petrinji kako bi im pružio duhovnu utjehu.

Pripadnici Hrvatske vojske su u noći sa srijede na četvrtak ispred Opće bolnice u Sisku, uz prethodno postavljena dva šatora, postavili i dodatna dva grijana šatora iz ekspedicijskog kampa s 20 kreveta za potrebe zbrinjavanja pacijenata.



Hrvatska vojska dodatne šatore, napominje MORH, postavljala je tijekom noći kako bi se oni što prije stavili u funkciju, a u njima su već zbrinuti prvi pacijenti.

MORH napominje kako su to šatori koje je Hrvatska vojska početkom studenoga postavila ispred Opće bolnice Varaždin te tako pružila potporu u zdravstvenom zbrinjavanju oboljelih od koronavirusa.

Također, pripadnici Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu postavili su u srijedu za potrebe zbrinjavanja lokalnog stanovništva vojne šatore tipa M70 na pet lokacija – u selima Cepeliš, Stražnik, Majske Poljane i Gornja Bačuga.

Banožić: Oslanjajte se na provjerene informacije

Postavljanjem šatora, napomenuo je ministar obrane Mario Banožić, rješava se problem nedovoljnoga kapaciteta sisačke bolnice za smještaj pacijenata te rad zdravstvenoga osoblja.

“Jedan dio problema sisačke bolnice odnosi se na stari objekt koji je teško stradao u potresu, a novoizgrađeni objekt još uvijek nije doživio svoju punu funkciju. Na ovaj način povećali smo kapacitet bolnice i tako privremeno riješili njihov problem”, rekao je ministar.

Dodao je kako se ispred Hrvatske vojske tek nalaze zahtjevnije i složenije zadaće, naglasivši pritom kako je Vlada donijela odluku o 120 milijuna kuna interventnih sredstava dok se ne dogodi jedna kredibilna studija koja bi poslužila kao dokaz Europskoj komisiji koliko nam je još novca potrebno za daljnju obnovu.

“Svi ovi koraci zahtijevali su normalizaciju odnosa, prikupljanja i pružanja pomoći te planiranja što se će događati dalje”, rekao je ministar, dodavši kako će ti procesi još trajati pa se mora raditi sa šatorima.

Uvjeren je, kaće, kako će u vrlo bliskoj budućnosti resorno ministarstvo pronaći način za obnovu bolnice i drugih objekata.

Ministar je, zbog sve većeg broja lažnih vijesti, pozvao narod da se u ovim teškim i izazovnim vremenima oslanja isključivo na provjerene informacije i one koje dolaze od nadležnih institucija. “Pokušaji prijevara su vrlo opasni u stanju psihičke napetosti i iščekivanja”, napomenuo je, dodavši kako ne zna odakle hrabrost za takvo kibernetičko djelovanje i dezinformiranje javnosti.

Naglasio je kako sustav domovinske sigurnosti, MUP i MORH zajedno s ostalim službama istražuju ove pojave.

Podsjetio je i na prijedlog odluke Europske komisije o slanju još 500 šatora u Hrvatsku te istaknuo kako pomoć od samog početka pružaju i druge države.

Vojska strojevima raščišćava prometnice

MORH podsjeća kako su u četvrtak na raščišćavanju prometnica i javnih površina u Petrinji angažirana 52 pripadnika Hrvatske kopnene vojske s osam inženjerijskih strojeva, dvije labudice, jednim sanitetskim vozilom, 24 ostala vozila i tehnikom.

Dodaje i kako su angažirana još i 22 pripadnika HV-a s dva bespilotna sustava u Velikoj Buni. U pripravnosti su i dva medicinska tima (liječnik, medicinski tehničar i vozač) s vozilom hitne pomoći za ispomoć Petrinji, a  spremni su i transportni helikopteri za prijevoz, poručuje MORH.

U vojarnama se u stanju pripravnosti nalazi oko 720 pripadnika Hrvatske vojske.

Na zahtjev Stožera civilne zaštite, podsjeća MORH, u srijedu je jedna poljska kuhinja za pripremu hrane dostavljena u Društveni dom Staro Pračno, a u vojarni u Petrinji dodatno su uređeni kapaciteti za privremeni smještaj civilnoga pučanstva.

U Petrinji su jedan medicinski tim Vojno zdravstvenog središta i veterinarsko-epidemiološki tim. Oni pružaju zdravstvenu potporu civilnom pučanstvu smještenom u vojarni te provode veterinarsko-zdravstveni nadzor restorana i kuhinje, ističe MORH.

Komentari