Hrvatske šume kupuju stalke za odmaranje nogu. A evo i kakve

Hrvatske šume potrošit će 1.875.000 kuna na uredske potrepštine. Putem javnog natječaja naručuju podosta papira, etuije za CD-ove, ali i stalke za odmaranje nogu. I to dvadeset komada.

Dokumentacijom je propisano da stalci za odmaranje nogu uredskih djelatnika Hrvatskih šuma moraju biti “plastični s neklizajućom gumom”. Iskusni rukovoditelji ove državne firme preciziraju kako pravi stalci trebaju biti ni manje ni više nego “podesivi po visini i nagibu”. U ostatku dokumentacije propisuje se da “roba mora biti nova, nekorištena”.

Stalci za odmaranje nogu dostupni na domaćim web-shopovima koštaju od 250 do 800 kuna.

Hrvatske šume smo upitali jesu li razmišljali o nabavi stalaka za laktove. Do objave članka nisu dostavili odgovor. Nadaju se, kažu, da će sutra do kraja dana prikupiti sve informacije od našeg interesa.



I prošle godine kupili su ovaj revolucionaran izum.

Posao je dobila firma Ingpro. Nabavili su im 20 stalaka marke Kensington, model SoleSaver 56152.

Stalke su lani dobili po devet puta nižoj cijeni nego što biste ih vi platili

Na njihovoj web-stranici prodaju se za 268 kuna i 75 lipa, ali u troškovniku objavljenom na Električnom oglasniku javne nabave piše da su ga Hrvatskim šumama dali za 30 kuna po komadu. Čekamo da HŠ kaže radi li se o tipfeleru.

Tvrtka Ingpro često osvaja njihove natječaje za nabavu uredskog pribora. Dobili su gotovo svaki.

A Hrvatske šume potražuju zbilja svašta, kupuju i čaše za olovke. I to 136 komada. Jer ne možete olovke u bilo čemu držati. Evo kakve moraju biti: “Čaša za olovke, žičana, okrugla; visina 97 mm; promjer 90 mm (dozvoljeno odstupanje +/- Ø5mm), boja crna ili srebrna”.

Pitali smo HŠ što će se dogoditi ako čaše za olovke budu centimetar niže. I na to čekamo odgovor.

Kakva slučajnost, tvrtka koja dobiva milijunske poslove od države ima baš te čaše od 97mm
Guglali smo da vidimo tko u ponudi ima ni milimetar više, ni milimetar niže tražene čaše. Odgovor je tvrtka Ingpro. Samo prošle godine poslovali su s 12 ministarstava, pet središnjih državnih ureda, Uredom predsjednika RH i Državnim inspektoratom. Od njih je i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja lani naručila 21.255 kuna robe.

Ali sve što Hrvatske šume traže nudi i firma Birodom. Ona je u ova tri mjeseca 2021. godine sklopila 1.139.256,84 kuna poslova s državom. Tu ulazi devet ministarstava, vlada, sabor, Hrvatska vatrogasna zajednica i Državni inspektorat. Prijašnjih godina davali smo im od šest do devet i pol milijuna kuna godišnje.

No vratimo se na popis uredskih želja. Hrvatske šume očajnički trebaju čaše za spajalice, ali i kutije za spajalice. Niste valjda mislili da je to isto. Traže i 40 markera za pisanje po CD-ovima. Noževe za otvaranje pošte minimalne duljine 17 centimetara, 207 škara i najmanje 42 hrvatske zastave.

Za narudžbu A4 i A3 papira Hrvatskih šuma trebalo bi posjeći cijeli Jarun

Potražuju jako puno papira. Raznih dimenzija i debljina. Samo A4 i A3 formata naručuju 25.036 paketa od 500 komada. To je 12.518.000 listova.

Autori u znanstvenom magazinu Sierra koji se bavi ekologijom izračunali su da se od jednog prosječnog stabla može proizvesti od 10 do 20 tisuća listova papira.
A mi smo izračunali da ovom narudžbom Hrvatske šume planiraju satrati cijeli jedan park. Ako ćemo biti optimistični i reći da će se zaista od jednog stabla moći proizvesti 20.000 listova papira, onda je za narudžbu Hrvatskih šuma potrebno posjeći 625 i pol stabala. Toliko ih je, otprilike, na Bundeku.

Ali stručnjakinja za reciklažu papira Susan Kinsella utvrdila je da se od jednog stabla može, u prosjeku, dobiti 8333 stranice papira. Ako računamo da je istina negdje na deset tisuća, onda su Hrvatske šume sredile duplo više stabala – njih 1251. Sad već govorimo o čitavom zagrebačkom Jarunu.

Printaju platne liste za 8000 radnika

Podsjetimo, u ovu računicu ulazi samo A4 i A3 papir, nismo se ni dotakli papira za ploter, printere, možda i sto tisuća kuverti, zatim 83.600 listića za plaću s logom HŠ-a. Pitali smo znači li to da još uvijek ispisuju platne liste ili su, kao sav normalan svijet, prešli na slanje e-mailom? Ipak imaju 8000 zaposlenika. Saznat ćemo kad odgovore.

U detaljnim specifikacijama natječaja Hrvatske šume propisuju da sav papir mora imati FSC ili PEFC certifikat. To znači da se može pratiti sljedivost papira, od kojeg je stabla i iz koje šume došao, kao i da vlasnik šume koji sječe stabla s njima postupa odgovorno.

Kupuju kalendare

Traže se i kalendari na natječaju raspisanom 15. ožujka. Na kojem se ponude primaju do 2. travnja. Nisu, nažalost, specificirali za koju godinu bi bili ti kalendari. Ako je za ovu, još kad uračunamo rok dostave, taman će ih moći gledati od listopada do prosinca. Nadamo se da su kalendari ipak za iduću godinu. No, ne treba čuditi ni ako bude drugačije, piše Index.hr 

Komentari