Hrvatski sabor minutom šutnje odao počast Josipu Joviću! Ante Sanader: ‘Bio je to početak žrtve hrvatskog naroda’

Screenshot: Youtube

Potporedsjednik Sabora Ante Sanader (HDZ) sjednicu Sabora otvorio je minutom šutnje za Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskog rata.

“Pozivam Vas da na početku današnjeg zasjedanja minutom šutnje odamo počast Josipu Joviću, prvom poginulom hrvatskom redarstveniku 1991. godine. Bio je to početak Domovinskog rata i početak žrtve hrvatskog naroda”, rekao je Sanader okupljenima.

Podsjetimo, na glavnom pravcu djelovanja pripadnici paravojnih postrojba tzv. SAO Krajine iz zasjede su iz dugog automatskog oružja pucali na kolonu vozila s hrvatskim redarstvenicima.

Ispalili su i tromblonsku minu koja je pogodila autobus pun hrvatskih redarstvenika, no ona srećom nije eksplodirala. Pod terorističkim rafalima, hrvatski policajci iskočili su iz autobusa i otvorili paljbu, pružili otpor, a najizloženijii među njima, 22-godišnji Josip Jović pogođen je u nezaštićeni dio tijela i poginuo.



Brojne rasprave na dnevnom redu
Hrvatski sabor u petak će raspraviti prijedlog Rezolucije o debljini kojom se svim nadležnim institucijama predlaže poduzimanje aktivnosti u cilju smanjenja broja osoba koja imaju problema sa prekomjernom tjelesnom težinom.

Rezolucijom, koju je predložio saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, predlaže se da sve nadležne institucije poduzmu sve odgovarajuće korake iz djelokruga svojih odgovornosti u vezi sa sprječavanjem, dijagnosticiranjem i liječenjem debljine u svrhu smanjenja broja oboljelih od debljine.

Uz to, predlaže se da promiču zdrave načine života a osobito zdravu prehranu, tjelesnu aktivnost, održavanje odgovarajuće tjelesne mase, nepušenje, izbjegavanje prekomjerne konzumacije alkohola i kontrolu povišenih vrijednosti tlaka i masnoća te zdravo okruženje.

Prijedlogom Rezolucije se, među inim, predlaže i da sve nadležne institucije promiču svijest o potrebi redovitih preventivnih zdravstvenih pregleda prilagođenih dobi i spolu stanovništva.

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku upozorava da je, po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, samo 34 posto odraslih osoba u zemlji imalo normalnu tjelesnu masu, čak 65 posto prekomjernu od čega njih 23 posto debljinu. To Hrvatsku pozicionira na vrh ljestvice zemalja EU kada je u pitanju prevencija debljine.

Nakon toga zastupnici će glasovati o raspravljenim predloženim zakonima i brojnim izvješćima u prošla dva tjedna među kojima su i oni o radu Hrvatske radiotelevizije, o radu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa kao i godišnje Izvješće o Državnim potporama za 2021. godinu.

Komentari