Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu predan šesti Air Tractor, spremni svi avioni za protupožarnu sezonu

Foto: CROPIX / VLADIMIR DUGANDZIC

Protupožarna eskadrila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) za operativnu uporabu ima spremne sve avione planirane za ovogodišnju protupožarnu sezonu, a u subotu im je Zrakoplovno-tehnički centar (ZTC) predao posljednji od šest Air-Tractora, priopćio je ZTC.

– Predajom Air Tractora AT-802 ZTC je isporučio HRZ-u sve protupožarne avione planirane za ovogodišnju protupožarnu sezonu. Drugim riječima, u 855. protupožarnoj eskadrili 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemuniku za operativnu uporabu spremno je pet zrakoplova Canadair i šest zrakoplova Air Tractor, istaknuli su iz ZTC-a.

Posljednji, šesti Air Tractor predan je nakon obavljenog godišnjeg pregleda i ostalih radova po zahtjevu proizvođača te završenih provjera na zemlji i u zraku.

Radovi na protupožarnim zrakoplovima provodili su se, navodi se u priopćenju, predviđenom i ugovorenom dinamikom održavanja za redovne godišnje preglede, kako bi se za protupožarnu sezonu osiguralo do pet Canadaira i do šest Air Tractora, što je i planirano Programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2023. godini.



Zahvaljujući dobroj koordinaciji s Ministarstvom obrane RH i predstavnicima HRZ-a odnosno Oružanih snaga RH, kao i iznimnoj stručnosti i trudu zrakoplovnih tehničara i inženjera taj cilj je i ostvaren, naglašavaju iz ZTC-a.

Kako bi pridonijeli sigurnosti i što boljoj efikasnosti u zaštiti od požara, tijekom protupožarne sezone ZTC je formirao interventni tim u kojem su inženjeri, zrakoplovni tehničari i radnici drugih struka potrebni za održavanje zrakoplova.

Interventni tim HRZ-u je na raspolaganju 24 sata, ističu iz ZTC-a, za moguće intervencije na protupožarnim avionima bilo u prostorima Zrakoplovno-tehničkog centra ili na terenu.

Komentari