Hrvoj Šipek: Svoje odluke donosim isključivo s ciljem jačanja samostalnosti DORH-a

Goran Mehkek/Cropix

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek sudjeluje sjednici saborskog Odbora za pravosuđe koji raspravlja o radu USKOK-a i DORH-a u kontekstu aktualnih događaja.

Oporba je zatražila sazivanje tematske sjednice jer smatra da pravi razlog odlaska bivše ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić s te pozicije nije prometna nesreće njezina vozača, koja se dogodila prije godinu dana, nego da se iza toga krije politički pritisak iz Banskih dvora.

Održavanje sjednice podržao je i vladajući HDZ. Marušić je u ponedjeljak Odbor obavijestila da neće doći.

– Skandal je da Marušić nije ovdje. Imamo situaciju da gđa. Marušić ode, ne kaže zbog čega. Onaj koji ne poštuje Sabor, ne poštuje građane, rekla je Karolina Vidović Krišto i dodala da bi trebalo prekinuti sjednicu.



– Marušić je prestala obavljati dužnost na vlastiti zahtjev iz osobnih razloga. Ja sam donijela odluku o prestanku obavljanja poslova ravnatelja. Nakon prestanka obavljanja dužnosti, vratila se na dužnost koju je obavljala ranije, mjesto zamjenice glavnog državnog odvjetnika. Odmah je imenovana nova ravnateljica USKOK-a. Željka Mostečak je godinama radila u USKOK-u, vrlo je stručna s velikim iskustvom, rekla je glavna državna odvjetnica.

Hrvoj-Šipek: DORH radi bez zastoja

Istaknula je da tako nije prekinut rad Uskoka.

– Svoje odluke donosim isključivo s ciljem jačanja samostalnosti DORH-a, podizanjem organizacijske učinkovitosti. DORH radi bez zastoja, izvršava sve zadaće na temelju dokaza u postupku. To će potvrditi i rezultati rada.

Nikola Grmoja optužio je glavnu državnu odvjetnicu za kontradiktorne izjave.

– Ili je kaos u DORH-u ili nešto opasnije. Zašto niste dali ostavku kad ste razotkriveni kako lažete?, upitao je Mostovac.

– Nakon toliko neistina koje neprekidno ponavljate, situacija je takva – nebitno je je li i kad DORH bio obaviješten o odluci USKOK-a u predmetu Žalac. Činjenica je da je USKOK donio odluku i zatvorio rad na ovom predmetu. DORH ne može čitati sve spise koje netko ima u radu, oslanjamo se na referate i na ono što kolege izlože, rekla je Hrvoj Šipek.

Komentari