Mlinarić Ćipe o 30. obljetnici: Prvi JNA avioni u Hrvatskoj pogođeni su 24.08.1991., a Luka Andrijanić je heroj koji ih je pogodio

Srdjan Vrancic / CROPIX

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta i bivši vukovarski branitelj, Stipo Mlinarić Ćipe danas je putem svog facebook profila objavio status u kojem se prisjetio rušenja prvih aviona u Hrvatskoj.

Tadašnja situacija

Evo što je Mlinarić Ćipe napisao u svom statusu: “Sparan ljetni dan, neke bitke već su iza nas ali pripremamo se užurbano za bitku svih bitaka za koju smo slutili da će se dogoditi baš u Vukovaru.”

“Avioni su često nadlijetali Vukovar i snimali naše položaje. Povremeno su mitraljirali ciljeve koje su uočili prethodnih dana. Omiljena meta bio im je silos kod Bršadina. Bio im je kost u grlu radi svog dobrog položaja prema Bršadinu, Lipovači i Đergajskoj šumi gdje je JNA imala izdvojeno skladište svoje opreme.”

O Blagi Zadri

“Blago Zadro je još u lipnju izdao zapovijed da nam silos bude jedna od bitnih točaka obrane Borova Naselja. Poslije povlačenja ZNG s Opatovca i Principovca oni preuzimaju kontrolu nad silosom.”



“Trpjeli su česta raketiranja i mitraljiranja od JNA aviona koji su bez ikakvog straha nadlijetali i pucali kao da su na vojnoj vježbi. Ivica Arbanas koji je bio zapovjednik ZNG-a za Vukovar donosi odluku s Blagom Zadrom da JNA avioni više ne smiju mirno letjeti iznad Vukovara. ”

“Toga 24.08. postavlja se protuavionski trocijevac na kraju Bosanske ulice i čekaju se naleti aviona iz pravca Srbije. Nismo dugo čekali. Pojavljuju se dva “Galeba 64” koji su prvo nadlijetali grad i kreću se malo zabavljati pucajući po silosu.”

Slavni trenutak

“Njihova kobna greška. Na trocijevcu sjedi Luka Andrijanić koji smireno čeka zapovijed da počne pucati. Luka je bio pripadnik ZNG i u JNA je prošao obuku baš na protuavionskom topu. Dobro su ga obučili.”

“Kada su avioni ispucali na silos prvu turu, naginju se, okreću i pripremaju se za novi napad. U tom trenutku začuje se naredba: “Sad pucaj!”. Luka je pucao i savršeno pogodio. Iz prvog aviona kojega je Luka pogodio odmah je krenuo crni dim i pada negdje oko Negoslavaca.”

Na današnji dan

“Drugi avion je također Luka pogodio ali je uspio otići prema Srbiji ispuštajući crni dim.
Brzo pakujemo protuavionski top i kačimo ga za tamića. U to vrijeme još nije počeo otvoreni rat s JNA pa je prijevoz toga topa kroz cijeli Vukovar bilo izrazito opasno.”

“Ja sam vozio kamion jer sam imao C kategoriji, a sa mnom u kabini je išao Goran Malinović. Ispred mene je išao Robert Zadro, Božo Bjonda, Jankus, Mile i Baćo. Iza mene je također išao auto pun pripadnika ZNG-a. Top smo uspješno odvukli u vukovarsku gimnaziju gdje su gardisti bili smješteni.”

“Prvi JNA avioni u Hrvatskoj pogođeni su toga 24.08.1991., a Luka Andrijanić je heroj koji ih je pogodio. Nažalost, mjesec dana kasnije u Hercegovačkoj ulici Luka je svoj mladi život ostavio na slavonskoj ravnici.”

 

Komentari