HUP: Nepošteno je i nekorektno obvezu cijepljenja stavljati na teret ugroženih poduzetnika i radnika

ilustracija

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) stavljanje obveze cijepljenja na teret poduzetnika smatra nepoštenim i nekorektnim. Traže od države osmišljavanje novog modela.

“Nepošteno je i nekorektno prema svim poduzetnicima, koji se uslijed koronakrize snažno trude održati svoje poslovanje i zaštititi radna mjesta, obvezu cijepljenja stavljati na teret njih i njihovih radnika te ju dovoditi u korelaciju s potporama za očuvanje radnih mjesta, posebno uzmemo li u obzir da poslodavci nemaju zakonske niti bilo koje druge osnove prisiliti vlastite radnike na cijepljenje pa čak niti provjeriti jesu li radnici cijepljeni ili ne”, istaknuli su nakon najava o uvjetovanju isplate potpora cijepljenjem.

Ponavljaju “da su potpore za očuvanje radnih mjesta prije svega potpore za radnike, a ne poduzetnike” te postavljaju upit “zašto bismo ugrožavali sva ta radna mjesta na ovaj način kada se nalazimo nadomak kraja koronakrize”.

“Svjesni smo važnosti procijepljenosti nacije radi ostvarenja što je veće moguće zaštite građana i završetka pandemije, no apeliramo na državu da smisli model kojim će građane individualno potaknuti na cijepljenje bez da se poduzetnicima stvara novi administrativni namet koji će stvoriti val nezadovoljstva, dodatne podjele i nemire u našem društvu, a neće polučiti ostvarenje željenog cilja tj. veće ukupne procijepljenosti”, poručili su.



Do reakcija dolazi nakon što je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović sindikatima i poslodavcima predstavio prvi nacrt modela prema kojem bi zaposlenici za koje poslodavac očekuje financijske potpore države trebali imati covid potvrde.

Komentari