HUP: Neprihvatljivo je cijepljenje dovoditi u korelaciju s potporama

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Razinu procijepljenosti dovoditi u korelaciju s potporama za očuvanje radnih mjesta HUP – Udruga malih i srednjih poduzetnika smatra ‘neprihvatljivim’.

Na pregovorima između predstavnika Vlade i socijalnih partnera u srijedu je predstavljena ideja o uvođenju dodatnog kriterija za potpore tvrtkama, gdje bi tvrtke s više od 70 posto cijepljenih dobile potpore za sve zaposlene, a one s manjim postocima proporcionalno broju onih s covid-potvrdama.

“Poslodavci ni na koji način nisu u mogućnosti natjerati svoje radnike na cijepljenje, niti bi takav potez bio zakonit, stoga se potpuno nepravedno pred poslodavce postavlja uvjet kojeg u startu ne mogu legalno ispuniti”, istaknuli su iz HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika.

Napominju kako Vlada ovakvu mjeru može donijeti uz podršku socijalnih partnera ili bez nje, a jučerašnja odluka nema podršku HUP-a u cjelini i od nje se kao Udruga malih i srednjih poduzetnika ograđujemo.



U HUP-u ponavljaju kako su svjesni važnosti procijepljenosti nacije radi ostvarenja što je veće moguće zaštite građana i završetka pandemije, no apeliraju još jednom na državu “da implementira model kojim će građane individualno potaknuti na cijepljenje i djelovati prema svim segmentima društva, a ne samo prema poduzetnicima”.

Upozoravaju kako se njima stvaraju novi administrativni namet koji će kreirati val nezadovoljstva, dodatne podjele i nemire u društvu, a neće polučiti ostvarenje željenog cilja tj. veće ukupne procijepljenosti.

Poručuju i kako očekuju novi sastanak s predstavnicima Vlade na kojemu će se uvažiti stavovi malih i srednjih poduzetnika koji čine većinu hrvatskoga gospodarstva i primarni su korisnici mjera za očuvanje radnih mjesta.

HUP-Udruga malih i srednjih poduzetnika je najveća granska udruga u sastavu HUP-a i svojom strukturom predstavlja većinu poduzetnika korisnika potpora za očuvanje radnih mjesta, navodi se u njihovu priopćenju.

Komentari