HZJZ: Cijepljena svaka treća odrasla osoba

Ilustracija Foto: Pixabay

Na današnji dan u Hrvatskoj je protiv covida-19 cijepljena svaka treća odrasla osoba, izvijestio je u četvrtak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

HZJZ ističe kako je u srijedu, 19. svibnja, utrošeno 43.890 doza cjepiva, čime je broj osoba cijepljen najmanje jednom dozom dosegao 1.109.161, dok je 341.008 osoba cijepljeno s dvije doze.

Najmanje jednom dozom tako je cijepljeno 27 posto ukupnog stanovništva, odnosno 33 posto odraslog stanovništva Hrvatske.

Po podacima s platforme eCijepih, do 20. svibnja u Hrvatskoj je cijepljena svaka treća punoljetna osoba, što predstavlja velik pomak i napredak u odnosu na početak svibnja, kad je s prvim danom cijepljen svaki peti odrasli građanin Hrvatske, navodi HZJZ.



Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Zagrebu, 31 posto ukupnog stanovništva, odnosno 37,6 odraslog stanovništva, a cijepljenje drugom dozom u najvećem je obuhvatu ostvareno u Sisačko-moslavačkoj županiji, 12 posto ukupno, odnosno 14,4 posto odraslih.

“To su ohrabrujući podaci koji nam daju razloga za optimizam u ispunjavanju cilja da do kraja lipnja cijepimo više od polovice punoljetnih građana Hrvatske. Cijepljenje ide prema planu, epidemiološka situacija je bolja nego prethodnih tjedana i to su sigurno dobre vijesti, pogotovo u kontekstu predstojeće turističke sezone”, izjavila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Komentari