HZJZ OBJAVIO DETALJNE UPUTE ZA UGOSTITELJSKE OBJEKTE Evo kako će raditi od ponedjeljka

Neja Markicevic / CROPIX

Od ponedjeljka 11. svibnja Hrvatska ulazi u treću fazu popuštanja restriktivnih mjera koje su uvedene još 19. ožujka. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je upute za ugostiteljske objekte prema kojima se dopušta obavljanje rada iz skupina: restorani, barovi (kavana, pivnica, buffet, krčma, konoba i klet) i catering objekti te objekti jednostavnih usluga, uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja i to na ovaj način:

  1. Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu
  2. Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta
  3. Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od dva metra između kupaca, prodavača i kupca te prodavača međusobno, ako jedan naplaćuje, a drugi izdaje
  4. Preporuča se, gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača
  5. Ako je moguće, preporuča se plaćanje beskontaktnim karticama
  6. Za postupak plaćanja gotovinom preporuča se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca se pult dezinficira
  7. Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno). Ako to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti
  8. Treba osigurati da se ne stvaraju gužve i da se jasne upute o tome stave na sve ulaze i vidljiva mjesta
  9. Ako je moguće preporuča se osigurati protočnost kupaca tako da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska
  10. Na vidljivim mjestima treba istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti
  11. Ako je organiziran drive-in sistem, zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se poštivati mjere navedene pod točkama 3., 7. i 10.

UGOSTITELJI NEZADOVOLJNI Neće otvoriti lokale 11. svibnja: Nema nam smisla raditi pod ovim uvjetima



Komentari