HZJZ objavio upute: Evo što vam je činiti ako popijete sumnjivu tekućinu; Ovo su znakovi trovanja

Ilustracija: Niksa Stipanicev/Cropix

Tri su osobe završile u bolnici u Zagrebu i jedna u Rijeci zbog sumnje na trovanje gaziranim pićima. Posljednji pacijent javio se u utorak kasno navečer u KBC Zagreb.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo zaprimio je uzorke bezalkoholnog pića koje im je dostavila Sanitarna inspekcija te će rezultate ispitivanja objaviti danas. Ministar zdravstva Vili Beroš građanima poručuje da piju običnu vodu, dok predstojnik Zavoda za gastroneterologiju KBC-a Zagreb Rajko Ostojić, smatra da bi se u cijeli slučaj trebalo uključiti forenzičare iz centra Ivan Vučetić.

Ovo su mogući znakovi trovanja

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatski zavod za hitnu medicinu objavio je uputu za postupanje u slučaju gutanja sumnjive tekućine. Preporuke se mogu izmijeniti ovisno o rezultatima provedenih laboratorijskih analiza, a u slučaju izmjene, upute će biti objavljene na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.



Mogući znakovi:

– Promijenjeni okus napitka

– Naglo nastala bol i pečenje usne šupljine

– Krvarenje iz sluznice usne šupljine

Postupak:

1. Odmah ispljunite ostatak tekućine iz usta i prekinite daljnji unos

2. Ne izazivajte namjerno povraćanje

3. Ne uzimajte ništa na usta

4. Sačuvajte ostatak napitka i originalnu ambalažu iz koje ste pili radi mogućnosti provedbe daljnjih analiza

5. Odmah se javite u najbližu hitnu medicinsku službu ili nazovite broj 194.

Oglasila se Coca Cola

Glasnogovorništvo austrijske Coca Cole, gdje se nalazi punionica Römerquellea za hrvatsko tržište, poručilo je da “nije problem u njihovoj proizvodnji”.

“Djelujemo u skladu s najvišim standardima kvalitete i sigurnosti hrane, koje redovito provjeravaju nadležna tijela. Paralelno smo proveli temeljitu internu istragu koja nije pokazala probleme u našoj proizvodnji. Osim toga, poslali smo uzorke u nezavisni, akreditirani laboratorij na daljnje testiranje.

Poznat nam je slučaj u Hrvatskoj u vezi s Römerquelle Emotion Blueberry-Pomegranate u staklenoj boci od 330 ml. Nadamo se brzom i potpunom oporavku unesrećene osobe. Vlasti imaju punu potporu naših kolega na terenu da istraže i razjasne slučaj”, poručili su za 24sata iz kompanije.

Komentari