Ide novi javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda

Ilustracija Izvor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Raspisuje se treći javni poziv za izbor kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. Mandat sadašnjem predsjedniku Đuri Sessi istječe za petnaest dana.

“DSV bi trebao raspisati novi treći javni poziv, nadajmo se da će biti treća sreća. Na poziv se onda mogu javiti kandidati koji su zainteresirani. Imamo sjednicu zakazanu za 30. lipnja pa ćemo donijeti odluku o raspisivanju novog javnog poziva, rekao je u nedjelju predsjednik DSV-a Darko Milković.

Neizbor novog prvog čovjeka komentirao je u ponedjeljak i premijer Andrej Plenković.

“Ništa dramatično se ne događa. Imamo proces koji nije uspio u prvom pozivu, nije uspio u drugom pozivu, ići će treći poziv pa se nadamo da će uspjeti. Ne vidim u čemu je tu problem. Imate predsjednika koji predlaže i Sabor, parlamentarnu većinu koja odlučuje”, rekao je.



Do izbora nove čelne osobe Vrhovnog suda, dužnost v.d. predsjednika Suda, nakon što Đuri Sessi istekne mandat, preuzet će njegov sadašnji zamjenik Marin Mrčela.

“Sud će funkcionirati jednako kao i do sada. Ta situacija je predviđena u članku 44c, stavak 3. To znači da će poslove predsjednika suda, odnosno poslove sudske uprave obavljati zamjenik. Godišnji raspored se donosi za jednu godinu i spada u poslove sudske uprave. S obzirom na to da poslove sudske uprave donosi i zamjenik, to onda znači da je i zamjenik ovlašten donositi godišnji raspored”, rekao je Mrčela za N1.

Komentari