Igor Peternel: Tomašević je neki dan na Jakuševcu politički poginuo

Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Oporbeni zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini danas su na sjednici na kojoj se donosi proračun Grada Zagreba za 2024. u prvi plan, umjesto proračuna, stavili problem odlagališta otpada Jakuševec i rješavanje problema gospodarenja otpadom u Zagrebu.

Potpredsjednik Gradske skupštine i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman novinarima je u Gradskoj skupštini rekao da gradonačelnik Tomislav Tomašević ne želi preuzeti odgovornost za ništa što se događa na Jakuševcu.

“Tomašević je kao zeleni aktivist došao na čelo Zagreba s obećanjem da će zatvoriti Jakuševec”
Podsjetio je da je Tomašević kao “zeleni aktivist” došao na čelo Zagreba s jednim čvrstim obećanjem – a to je da će zatvoriti to odlagalište otpada, a sada, kaže Herman, možemo vidjeti da on zapravo ništa ne zna o onome za što se predstavio da zna sve, govorio je da je konzultant po toj temi u čak 40 država svijeta.

Herman je ponovio da Klub HDZ-a nikada nije glasao za lokaciju izgradnje budućeg centra za gospodarenje otpadom u Resniku. Kaže da su iz Prostornoga plana micali postrojenje za termičku obradu otpada iz Resnika, kompostanu u Brezovici i postrojenje za obradu građevinskog otpada u Podsusedu i to zato jer su “osjetili bilo naroda”.



“Tomašević mora predložiti novu lokaciju za budući centar za gospodarenje otpadom”
Smatra da bi bilo logičnije da budući centar za gospodarenje otpadom bude tamo gdje je rjeđa naseljenost stanovništva, ali da gradonačelnik Tomašević mora predložiti tu novu lokaciju.

“Tomašević kao zeleni aktivist zajedno sa svojim suradnicima mora predložiti novu lokaciju, a ne tražiti od vlade da mu u tome pomaže, ali vlada će mu pomoći u tome zato što vlada pomaže svim jedinicama i lokalne i područne i regionalne samouprave, neovisno o stranačkome predznaku pa će to tako napraviti i u Gradu Zagrebu”, rekao je Herman.

Kaže da bi samo onda voljeli da građani budu svjesni tko nešto radi u Gradu Zagrebu, a tko je potpuno nesposoban za vođenje Grada.

Župan: 27. prosinca izlaze građevinske dozvole za kompostanu i odlaganje miješanog otpada na Jakuševcu
Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a Mario Župan rekao je da su Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović, koji sada traži neko ujedinjenje, mogli u dvije i pol godine već pokrenuti taj prostorni plan i napraviti referendum oko lokacija. Istaknuo je i da je zakonska obaveza donijeti novi Plan gospodarenja otpadom jer postojeći vrijedi do kraja ove godine.

Župan je rekao i da Gradu Zagrebu 27. prosinca izlaze građevinske dozvole za kompostanu i za odlaganje miješanog komunalnog otpada na Jakuševcu.

Peternel: Tomašević je neki dan na Jakuševcu politički poginuo
Igor Peternel iz Kluba Domovinskog pokreta i Zelene liste kaže da su svi svjesni da je gradonačelnik Tomašević “politički poginuo” neki dan na Jakuševcu te da je stanje na tom odlagalištu otpada nepovratno uništilo svaki gradonačelnikov kredibilitet u građanstvu.

“Oni su službeno najavili da smanjuju odvoz ionako prorijeđenog odvoza. Imamo ozbiljan problem, a nemamo rješenje, i to je činjenica”, kaže Peternel.

Kaže da su HDZ-ovci zainteresirani, a nisu, “oni bi sasvim sigurno određenim svojim parapolitičkim djelovanjem doveli do nereda u kojem bi možda išli i do povjerenika vlade za Grad Zagreb i spajanje novih izbora za Gradsku skupštinu i gradonačelnika Grada Zagreba zajedno s parlamentarnim izborima”.

Rusak: Tomašević laže kad kaže da sva postrojenja za zbrinjavanje otpada moraju biti na jednoj lokaciji da bi dobio financiranje EU
Gordana Rusak, predsjednica Kluba neovisnih zastupnika (Barić, Fortuna, Lovrić, Rusak), smatra da se neće ništa napraviti u gospodarenju otpadom, “Jakuševec zatvaranju neće biti niti centimetar bliže”, rekla je.

“Gradonačelnik Tomašević laže kad kaže da sva postrojenja za zbrinjavanje otpada moraju biti na jednoj lokaciji da bi dobio financiranje iz EU. Tražila sam očitovanje mjerodavnih institucija da mi se dostavi taj dokument koji to pokazuje – odgovor je da takav dokument ne postoji”, kaže Rusak.

Dodala je da Tomašević ne može dobiti financiranje za miješani komunalni otpad nego samo za onaj koji je odvojen, pa onda on time, da sve stavi na jednu hrpu, se nada da će dobiti financiranje pod lupom odvojenog otpada i za miješani.

Nestranački zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža kaže da se Zagreb nalazi u “potpuno suludoj situaciji gdje gradska vlast koja ima sve poluge vlasti nije kadra preuzeti odgovornost, nema političku hrabrost da donese određene odluke već nastoji to prebaciti na oporbu, da oporba donese krucijalne odluke o tome kako će se i gdje gospodariti otpadom u Gradu Zagrebu”.

Komentari