Ilok: U udaru broda u most potonula barža s 1000 tona gnojiva

Ilustracija: Ranko Suvar/Cropix

U stup mosta na Dunavu između Iloka i Bačke Palanke noćas oko 1,55 sati udario je njemački teretni brod koji je prevozio teret u baržama, pri čemu je potonula barža s oko 1000 tona umjetnog gnojiva, potvrđeno je u petak iz Grada Iloka, piše HRT. 

– Jutros oko 3.30 sati dobila sam poziv od Centra za civilnu zaštitu iz Vukovara da je teretni brod sa baržom koju je gurao ispred sebe, a kretao se prema Beogradu, kolidirao s jednim stupcem mosta koji spaja Ilok i Bačku Palanku. Radi se o njemačkom brodu, na kojem je bilo šest članova posade, svi su zdravi i živi, rekla je Marina Budimir, gradonačelnica Iloka.

Brod i jedna barža su neoštećeni, dok je druga barža, na kojoj je bilo oko tisuću tona dušičnog gnojiva, potonula.

Plovilo je u nadležnosti vlasti Republike Srbije, koje provode očevid plovidbenog incidenta, navode iz policije.



– Sve nadležne službe s hrvatske i srpske strane su na terenu. Mislim da je jako bitno da obje države situaciju shvate ozbiljno i da zajedničkim snagama pokušamo pomoći da se situacija što prije riješi. Važno je da izbjegnemo ekološku katastrofu. Vjerujem da još imamo vremena nešto učiniti da smanjimo njezine razmjere, rekla je Budimir.

Zbog potencijalne opasnosti za sigurno prometovanje vozila obustavljen je promet na graničnom prijelazu Ilok.

Iz PU Vukovarsko-srijemske apeliraju na građane koji namjeravaju prijeći državnu granicu da koriste alternativne granične prijelaze.

– Vjerujem da je most stabilan, ali stručne službe moraju izaći na teren i utvrditi stabilnost, oštećenja se ne vide golim okom. Cestovni promet je zatvoren, ali promet rijekom se i dalje odvija. Jasno da ovaj most nedostaje kad god dođe do zatvaranja. Naša policija učinila je sve da se promet odvija nesmetano i da se ne stvara gužva, rekla je Budimir.

– Kad se sagledaju sve činjenice, znat ćemo što je uzrok nesreće, rekla je Budimir.

Komentari