Imamo ogroman problem kod maloljetnih Hrvata, a zastupnik DP-a za sve krivi državu: ‘U krizi smo’

Foto: Neja Markicevic / CROPIX/Ilustracija

Novo istraživanje Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) otkriva zabrinjavajuće podatke o konzumaciji alkohola među mladima u europskim zemljama. Prema rezultatima istraživanja, mladi Hrvati u dobi od 15 do 16 godina izdvajaju se kao jedna od najvećih konzumentskih skupina alkohola u Europi, piše Dnevno.hr

Naime, prema podacima OECD-a, gotovo polovica mladih Hrvata (45%) u posljednjih 30 dana konzumirala je veće količine alkohola. Ovaj alarmantan postotak stavlja Hrvatsku u sam europski vrh po konzumaciji alkohola među mladima.

U usporedbi s drugim zemljama, situacija u Hrvatskoj je izrazito loša. Na prvom mjestu po konzumaciji alkohola nalazi se Danska, gdje 51% mladih konzumira veće količine alkohola, dok se Hrvatska nalazi odmah iza Njemačke, Austrije i Slovačke.

Gori smo od Srbije

Iznenadujuće je da su zemlje poput Norveške i Islanda, koje su poznate po strožim mjerama kontrole alkohola, zabilježile znatno manje postotke konzumacije među mladima. Samo 16% mladih Norvežana i 8% mladih Islanđana prijavilo je konzumaciju većih količina alkohola u istom vremenskom razdoblju. U regiji, Srbija se također ističe po visokoj stopi konzumacije alkohola među mladima, ali nalazi se tek na 12. mjestu, odmah iza Rumunjske.



No, situacija ne zabrinjava samo po pitanju konumacije alkohola. Mladi ljudi sve ranije počinju pušiti i primijećen je porast u odnosu na druge europske zemlje. Hrvatska je i dalje među prve tri zemlje u EU što se tiče pušenja mladih do 18 godina.

Osim cigareta i alkohola, problem ovisnosti u mladih sve je uočljiviji i u području kockanja, što je prepoznato i u Nacionalnoj strategiji djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2030. Taj dokument uz alkohol i duhan obuhvaća i područje ponašajnih ovisnosti, među koje se ubraja i ovisnost o igrama na sreću.

Peterel: Nitko ne provodi zakone

Ovaj zabrinjavajući trend među mladima za portal Dnevno komentirao je lider zagrebačkog Domovinskog pokreta Igor Peternel, koji govori kako kako ovakvi pokazatelji jasno daju do znanja da se hrvatsko društvo nalazi u krizi.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

“To su veoma ozbiljni podaci. Ono što je bitno je da shvatimo da smo kao društvo u krizi, a to se onda sigurno odražava na mlade. Roditelji su danas izuzetno zaposleni kako bi prehranili obitelji, neko obavljaju po dva ili tri posla. Djeca su prepuštena sama sebi, a utjecaj društvenim medija je neosporiv”, rekao je Peternel i nadodao:

“Očigledno je da u ozbiljnijim državama poput Njemačke ili Francuske djeca puno teže mogu doći do prilike da se opijaju ili kockaju, a u Hrvatskoj mogu. U normalnom društvu bilo bi usvojeno da do 18. godine nema konzumacije alkohola. Da sam ja inspektor, samo bih obilazio pojedine klubove i lako uočio da su tamo sami klinci ispod 18 godina kojima se toči alkohol. Dakle, svakome je jasno da država žmiri na taj problem, jer da nije tako, svi noćni klubovi bi bili zatvoreni”, rekao je Peternel.

Kako navodi, Država selektivno bira gdje će uvoditi red. “Primjerice, ja nisam mogao vjerovati kada se uvelo pravilo da se u restoranima ne smije pušiti, a danas više nikome ne pada na pamet zapaliti cigaretu u restoranu. Dakle, kada država nešto želi provesti, ona to i može. Tako je proveden i zakon da je zabranjena prodaja alkohola mlađima od 18 godina, ali nitko to ne želi prvoditi”, rekao je Petenel.

Navodi kako je tijekom svojih putovanja po SAD-u primijetio da djeca puno teže dolaze do opojnih supstanci. “Nekada moraju sa sobom imati lažne osobne iskaznice, moraju se jako potruditi, a niti tada im nitko ne garantira da će na kraju svega dobiti alkohol. Kod nas samo uđu u dućan i kupe što žele”, rekao je Peternel.

Komentari