Incident na otvaranju Veteranskog centra u Sinju: Bulj pitao gdje je obitelj pokojnog heroja Domovinskoga rata

Foto: Srdjan Vrancic/Cropix

U petak je predsjednik Vlade Andrej Plenković u Sinju otvorio još jedan u nizu Veteranski centar, a uz njega je bilo i nekoliko ministara, uključujući ministra braniteljstva Tomu Medveda, a događaju je nazočio i sinjski gradonačelnik Miro Bulj.

Međutim, nije prošlo bez incidenata. Bulj je, naime, u govoru na otvaranju istaknuo kako je Centar izgrađen na svetom mjestu na kojem je izveden prvi napad na vojarne bivše JNA, na mjestu gdje je poginuo junak Domovinskog rata Luka Erceg.

Zapitao se i zašto djeca i unuci tog heroja nisu na svečanosti otvaranja.

Na pitanje novinara o toj izjavi gradonačelnika Bulja, ministar Medved rekao je kako su pozvali sve obitelji poginulih hrvatskih branitelja Cetinske krajine, udruge proistekle iz Domovinskog rata u Splitsko-dalmatinskoj županiji te da ne želi komentirati zbog kojih okolnosti pojedine obitelji nisu došle na svečanost otvaranja.



Podsjetimo, Veteranski centar u Sinju drugi je izgrađeni u Hrvatskoj, a ukupna vrijednost izgradnje iznosi 56,3 milijuna kuna, od čega je 85 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ima 130 ležaja, a brojne sadržaje i usluge moći će koristiti više od 2500 korisnika godišnje. Sinjski veteranski centar nalazi se na prostoru bivše vojarne, a svojim izgledom neodoljivo podsjeća upravo na vojne objekte te se savršeno uklapa na tu lokaciju, na kojem su uz centar i sportski tereni te zemljište namijenjeno za obrađivanje s mogućnošću provedbe radne terapije.

Uz hrvatske branitelje i ratne vojne invalide, korisnici mogu biti i članovi njihovih obitelji, zatim obitelji poginuloga i nestaloga hrvatskog branitelja, civilne žrtve Domovinskog rata, osobe stradale u mirovnim misijama te stradali pirotehničari i članovi njihovih obitelji.

U sklopu svakog veteranskog centra postojat će spomen-soba poginulim hrvatskim braniteljima i memorabilija iz Domovinskog rata te će se u centrima na poseban i dostojanstven način obilježavati sve važne obljetnice i datumi iz Domovinskog rata.

 

Komentari