Internetsko zlostavljanje ostavlja snažne posljedice

Ilustracija Foto: Pixabay

Internetski prostor otvorio je i onaj globalni za raspravljanje, umrežavanje i stjecanje novih znanja. Međutim, isti taj prostor krije brojne opasnosti, posebno za osjetljive društvene skupine poput mladih koji su nerijetko suočeni i sa zlostavljanjem na internetu. O tome su u programu HTV-a govorile eurozastupnica Sunčana Glavak i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Vanja Slijepčević Saftić, piše HRT.

– Moja inicijativa je zapravo nastavak inicijative Europske pučke stranke koja je pokrenuta u Europskom parlamentU. Prije nekoliko tjedana na planarnoj sjednici u Strasbourgu otvorili smo tu temu i stavili je visoko u fokus Europske komisije i Europskog parlamenta. Povod je bio slučaj djevojke Nicole Fox iz Irske čija majka je, nakon njezinog samoubojstva, svoj život posvetila kako bi se kriminalizirao cyberbullying i u tome je uspjela, rekla je Glavak.

– Cyberbullying je specifičan vid nasilja preko digitalnih platformi bilo kojeg oblika. On se dešava u virutalnom svijetu, ali ostavlja traji zapis, koji se mogu dijeliti i kada sam čin prestane. On po definiciji obuhvaća tri osnovna elemnta: prvi je da postoji jasna intencija onoga tko zlostavlja, drugi kriterij je da postoji intencija povrede i sramoćenja koja se odvija preko društvenih platformi, treći najznačajniji je kontinuum – kroz duže vrijeme se dešava, sustavno. To je jedan kompleksan proces koji dovodi do teške situacije i mladih koji su izloženi cyberbullying, pojasnila je Slijepčević Saftić.

Istaknula je kako je cyberbullying teško detektirati, ali i dokazati.



– Iako je virtualan, on ostavlja snažne posljedice na mozak u razvoju, dugoročne i kratkoročne, dodala je Slijepčević Saftić.

Glavak smatra da je glavni problem što ne postoji zajednička strategija borbe protiv cyberbullyinga.

– Moramo imati platformu kako bismo zaštitili mlade koji su suočeni s različitim pritiscima i utjecajima sa strane. Mladi ljudi moraju znati da je njihova odgovornost da prokažu nasilnike, jer oni nisu heroji već najobičnije kukavice, poručila je Glavak.

Komentari