IPAK NIŠTA OD MASOVNOG TESTIRANJA? Hrvatski zdravstveni stručnjaci ne slažu se onim što rade Izraelci

Cijepljenje/ilustracija Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Uoči početka nove školske godine sve se više govori o tome kako će se organizirati masovno cijepljenje djece po zagrebačkim školama. Možda je to ponukano odlukom o masovnom testiranju djece na antitijela koronavirusa u Izraelu. Tamošnje vlasti su odlučile testirati djecu kako bi istražile koliko ih je razvilo imunost protiv Covida-19 i osiguralo mirniji početak školske godine u toj zemlji. 

No, kako ističu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) to nije primjer koji bi Hrvatska trebala slijediti jer nema stručnog uporišta.

U Izraelu se zbog rasta broja novozaraženih, cijepe djeca starija od 12 godina. Djecu mlađe dobi koja još ne mogu primiti cjepivo, odlučili su masovno testirati na antitijela koronavirusa.

Kako najavljuju, djeca s dovoljnom količinom antitijela neće morati u samoizolaciju nakon kontakta sa zaraženom osobom. Smatra se da bi to istraživanje moglo pridonijeti sigurnijem početku nove školske godine kako bi se izbjeglo ponovno zatvaranje škola. U Izraelu je u proteklom tjednu tamo proveden i pilot-program koji je pokazao da svako peto dijete ima antitijela na koronavirus.



Podsjetimo, Izrael je jedna od najcjepljenijih država svijeta, ali unatoč tomu bilježi širenje zaraze.

Iako se provjera prisustva antitijela čini vrlo razumnom metodom utvrđivanja otpornosti ukupne dječje populacije na koronavirus, stručnjaci tvrde da nije tako.

‘Struka se ne slaže s izraelskim eksperimentom’

“Serološko ispitivanje djece nema nikakvog smisla jer u svijetu uopće ne postoji odobren serološki test čiji se rezultati mogu adekvatno tumačiti i odrediti granica protutijela koja bi bila ‘sigurna’. Smjernice europskog ECDC-a i američkog CDC-a, koje kolege i ja svakodnevno pretražujemo, nisu se u tom pogledu promijenile”, rekla je epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel za Novi list.

Dodala je kako Izraelci rade “neobičan eksperiment s kojim se struka ne slaže”.

Prema njezinim riječima, takvo bi rješenje bilo prejednostavno, a uz to i prilično skupo. Iva Pem Novosel ističe da čak i da je financijski dostupno za masovno testiranje djece u Hrvatskoj, ne bi jamčilo siguran početak školske godine.

“Samo prisustvo antitijela ne jamči da se osoba ne može opet zaraziti. To bi mogao jedino test koji pokazuje razinu neutralizirajućih antitijela koronavirusa, što je komplicirana pretraga gdje se nasađivanjem kulture stanica otkrivaju takva antitijela, a sve to traje dva tjedna”, rekla je epidemiologinja.

O čemu je zapravo riječ? Serološki testovi daju informaciju o tome je li osoba bila u kontaktu s virusom. No, to nije dovoljno dobra informacija kako bi se na temelju nje  donosili bilo kakvi zaključci o prokuženosti populacije i granicama širenja koronavirusa.

“Prisutnost antitijela ne može se ignorirati jer nije isto imate li takva antitijela ili nemate. Tko ih nema, zna na čemu je, no onaj tko ima antitijela ne može znati je li to razina koja ga štiti od bolesti”, istaknula je Iva Pem Novosel.

I Hrvatska je početkom godine provela serološko istraživanje među ukupnom populacijom  te se pokazalo da je u drugom valu pandemije antitijela razvilo 25 posto građana. To znači da je svaki četvrti hrvatski građanin bio u kontaktu s koronavirusom i razvio određenu razinu antitijela.

Studija je pokazala i da 75 posto osoba s dokazanim antitijelima ima i neutralizirajuća antitijela koja ih štite od COVID-a, što znači da svaka četvrta osoba koja ima antitijela na koronavirus zapravo nema neutralizirajuća protutijela koja se mogu boriti protiv ponovnog razvoja bolesti, objavio je Novi list.

Komentari