Iran prijeti da će trajno blokirati WhatsApp i Instagram

Ilustracija: Pixabay

Iran prijeti da će trajno blokirati komunikacijsku platformu WhatsApp i društvenu mrežu Instagram, koje su veoma popularne u zemlji, piše njemačka agencija dpa.

Američka internetska tvrtka Meta, vlasnik Facebooka, WhatsAppa i Instagrama, dosad nije odgovorila na pismo koje su joj poslale iranske vlasti početkom prosinca, u kojem od nje traže da otvori predstavnički ured u zemlji i da svoje smjernice prilagodi propisima Islamske Republike. “Ako Meta ne odgovori na naše pismo, to bi mogao biti uvod u trajnu blokadu”, rekao je šef iranskog nacionalnog kibernetičkog centra Abolhassan Firouzabadi u intervjuu za novine objavljenom u subotu.

Iranske sigurnosne snage već su blokirale Instagram i WhatsApp zbog prosvjeda koji traju već tri mjeseca. Prema Teheranu, te aplikacije uključene su u “zavjeru protiv Irana predvođenu stranim neprijateljima”.

Tako iransko vodstvo opisuje višemjesečne protuvladine prosvjede diljem zemlje u kojima je smrtno stradalo nekoliko stotina ljudi. Iran namjerava poduzeti i pravne korake protiv Mete. Kritičari iranskog sustava masovna ograničenja pristupa internetu i blokadu aplikacija smatraju pokušajima da se spriječi širenje informacija, fotografija i videa o prosvjedima.



Novinarima nije dopušteno nezavisno izvještavati o prosvjedima. Novinari koji su zanemarili cenzuru bili su uhićeni, a deseci su još u zatvoru.

 

Komentari