Islamska zajednica u BiH osudila napad na bolnicu: Pogledajte što su poručili

Pixabay

Islamska zajednica u BiH pridružila se u srijedu osudama napada na bolnicu u Gazi koji je prouzročio veliki broj žrtava, ali je u opreznoj sročenoj izjavi osudila i napade na civile u Izraelu koje je izveo Hamas.

U izjavi rijaseta (poglavarstva) Islamske zajednice dostavljenoj medijima stoji kako najoštrije osuđuju napad na Al-Ahli Arabi Baptist bolnicu u Gazi počinjen u utorak, u kojemu je prema trenutno dostupnim informacijama, ubijeno više od 500 civila.

“Islamska zajednica još jednom poziva na deeskalaciju nasilja i zaštitu nedužnih civila. Nepravda koju desetljećima trpi palestinski narod ne može biti opravdanje za terorizam, kao što ni napadi na izraelske civile ne mogu biti opravdanje za ubijanje i progon palestinskih civila”, navodi se u izjavi.

Dodaje se kako je pravedan i trajni mir te odustajanje od nasilja jedini put za postizanje rješenja u Svetoj zemlji.



“Islamska zajednica još jednom apelira na sve one koji su u poziciji moći da zaustave spiralu nasilja i okrenu se postizanju mirovnog rješenja”, istaknuto je u izjavi.

‘Sarajevo for Palestine’
Manja skupina prosvjednika u utorak navečer se na poziv palestinske zajednice u BiH okupila u starom dijelu Sarajeva kako bi iskazali potporu Palestincima i osudili Izrael. Okupljeni su nosili palestinske zastave i transparent s porukom “Sarajevo for Palestine”. Skup je prošao bez izgreda.

Reakcije u BiH na eskalaciju nasilja na Bliskom istoku oprečne su i još su jednom pokazale duboke podjele u samoj zemlji.

Bosna i Hercegovina podijeljena
Vlasti u Banjoj Luci i zapadnom dijelu Mostara kao i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto iskazali su čvrstu potporu Izraelu nakon terorističkih napada Hamasa dok su Palestinci dobili potporu iz dijelova Federacije BiH u kojima su većinsko stanovništvo Bošnjaci.

Njima se pridružio sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je kazao kako napade Hamasa treba promatrati u “kontekstu” što je izazvalo žestoku reakciju i osudu izraelske veleposlanice Galit Peleg koja ga je optužila da relativizira zločine nad civilima.

 

Komentari